Darren Aronofsky: The Wrestler - Painija (2009) ***½

The Ram 

 

Onneksi Matti Ijäksen mestariteos Painija on niin kaukana tästä show- tai vapaapainin ihmishurjimuksesta - tai pitäisikö sanoa -kurjimuksesta, ettei niitä voi tai kannata verrata.

Samaa voi sanoa Ijäksen tragikomediasta Haaveiden kehä, sillä siinäkin todellisen ja arkipäivän elämän kamppailulaji rakkaus voittaa nyrkkeilyn. Ehkä samaan kotimaisten elokuvien ketjuun voi lisätä vielä Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen


Ammattilaisshowpainija The Ram tai Randy on järjettömän raa´an lajin ja sen mukanaan tuomien lieveilmiöitten kuten laittomien hormonien, isojen otsikoiden tuoman huumaavan julkisuuden, maineen ja menestyksen vanki. Sellaista on elämä, kun sen rakentaa yhden asian varaan. Randy menettää otteensa ns. normaaliin ja sen myötä suhteensa niin tyttäreensä Stefanieen kuin rakastettuunsa, strippari Cassidyyn eli Pamiin. Hänelläkin ikänsä takia ehkä viimeiset ajat "fantasia-ammatissaan", mutta myös yksityiselämänsä, jonka osaa pitää erillään strippikapakasta.


Elokuva on joskus kuvottavaa - jopa uskomatonta - katseltavaa. Ehkäpä sen on tarkoituskin kertoa miten mielettömiin ja halpamaisiin keinoihin ja ihmismielen alimpiin kerrostumiin moinen väkivaltabusiness perustuu. Niin ja millaisia ihmisraunioita moinen tuottaa niin fyysisesti kuin ilmeisesti sosiaalisesti ja henkistikin.


Muistaakseni Ijäksen elokuvat voi katsella Areenasta.

Kommentit