Volker Schlöndorff: Peltirumpu (1979) *****

Oscar ja sirkusväkeä ravintolassa

 

Yöuni elokuva jälkeen oli katkonainen. Lopulta piti mennä googlaamaan. Mitenkä Hectorin Palkkasoturin viimeinen säkeistö  taas menikään?


Hän on sotilas, ei enempää, joten häntä soimatkaa

Vaan ei käskyjään hän kaukaa enää saa

Hän saa ne sinulta ja minulta, oi veljet huomatkaa

näin ei saada sotaa koskaan loppumaan


Peltirummun aikuiseksi kasvamaan kieltäytyvä Oscar toimii kyllä niin järjestelmällisesti kaikkea aikuisten maailman välinpitämättömyyttä, kyynisyyttä, pettämistä, ryyppäämistä, opportunismia, nöyryyttämistä ja naurettavuutta havaiten ja sitä omalla tavallaan pilkaten. En usko, että kukaan meistä aikuisista voisi asettua niin puhtaana em. ominaisuuksista, että pystyy katsomaan elokuvaa hyväntekijän asemaan pitäytyen puhtaalla omallatunnolla.

Toki natsi-Saksan Puolan valloitus ja Danzigin tapahtumat ovat pääosassa, ikään kuin karmeimpina seurauksina aikuisten muusta elämänmenosta sirkushuveineen ja Rasputineineen.

Kuten tiedetään, niin elokuva perustuu nobelisti Gǖnter Grassin romaaniin. Hänellä oli myös taustaa SS-joukoissa, minkä hän paljasti vasta vuonna 2006. Saksan ja Euroopan historian pikakertauksen viime vuosisadasta Grass kertoo teoksessaan Minun vuosisatani

Kun on kolme kertaa vieraillut Danzigissa tai itse asiassa Gdanskissa, saa elokuvaan ehkä jotain lisää.

Kommentit