Levan Akin: And then we danced (2019) ****

 

Yle on näyttänyt kiitettävästi ns. sateenkaarielokuvia ja pannut ainakin minut miettimään syntyjä syviä. Niin tämäkin georgialaistaustaisen, mutta Ruotsissa kasvaneen ohjaajan teos, suorastaan myllertää tunteita ja ajatuksia. Vieläpä se pani tarkemmin ottamaan selvää niin Georgian eli Gruusian sijainnista ja lähihistoriasta Venäjän, Turkin, Azerbaitzhanin ja Armenian naapurina Mustanmeren itärannalla.

Elokuvan päähenkilö Merab on valloittava niin tanssijana - roolissa onkin aito ammattitanssija - kuin ihan tunteellisena miehenä iloisena, surullisena, ensin arkana ja pelkäävänä, mutta katharsiksen saatuaan rohkeana. Se lupaa hänen tulevaisuudelleen, joka elokuva jää auki. Liekö sattumaa, että Merabia esittävällä tanssijalla ja ohjaajalla on sama etunimi Levan.


_Merab ja Mary ovat tanssineet 10 -vuotiaista saakka parina

Ei tule kyllä mieleenkään ruveta päivittelemään asenteita eri sukupuolisia suuntautumisia kohtaan Georgiassa, kun kuuntelee vaikkapa oman ikäpolven miesten möläyksiä niin urheilupiireissä kuin kapakoissa.

Elokuvaa voisi kuvata myös taiteen - tässä tapauksessa tanssin - yhteiskunnallisen muutoksen vahvana tekijänä.

Kommentit

  1. Olipa kaunis elokuva! Varsinkin viimeinen kohtaus oli vaikuttava. Tulkitsin sen niin, että Merab löysi oman, pehmeämmän ja herkemmän tapansa tanssia - ja ehkä ylipäätään olla mies. Tämä liittyy mielestäni myös tuohon mainitsemaasi taiteen rooliin yhteiskunnallisen muutoksen tekijänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä - elokuvan alussahan Merab tanssi Maryn kanssa, ja opettaja vaati häntä aina vain esiintymään tiukemmin ja kovempana, suorastaa sotilaallisen epäinhimillisenä. Jäin myös miettimään, olivatko Mary ja Merab, jotka olivat tanssineet 10-vuotiaista saakka yhdessä (?), myös nuori pari. Joka tapauksessa tulkitsen, että ensin Mary on surullinen, kun huomaa Merabin ja Iraklin suhteen. Mutta kun Mary huomaa, miten se on tuottanut tuota pehmeämpää ja herkempää tapaa ainakin tanssia, hän menee iloisena halaamaan Merabia.
      Tähän tulkintaani olisi hyvä saada kommentteja. Jotain vastaavaa on tullut mieleen muulloinkin ns. sateenkaarielokuvissa, missä miehellä tai naisella on sukupuolisuhteita niin miehen kuin naisen kanssa.

      Poista

Lähetä kommentti