Henrik Schyffert: Juokse Oje, juokse (2020) *****

Uje Brandeliuksen perhettä

 

Heti kun näin, että Ujen sukunimi on Brandelius, tuli minulle pakkomielle selvittää sukulaisuus: Onko Uje jotain sukua Harry Brandeliukselle, ruotsalaiselle iskelmä- ja merimieslaulajalle. Kyllä, tämä on Ujen isoisän veli.

Harry Brandeliuksen tunnetuimmat, myös suomalaisten suomeksi esittämät laulut ovat Han hade seglat för masten ja En sjöman älskar havets våg eli Hän oli maata monta nähnyt ja Merimies merta rakastaa.

Ruotsinkieliset laulut olivat äitini ehdottomia suosikkeja, ja suomenkielisiä kuuntelemme elämänkumppanini, meren tyttären ja saariston lapsen kanssa.

Nyt olen utelias kuulemaan Ujen musiikkia ja henkilökohtaista tarinaa rakkaassa naapurimaassamme ja sen upeassa pääkaupungissa

                          *                                                *                                                *

Voi että mikä elokuva. On helppo antaa viisi tähteä, on niin monta syytä. Viisikymppinen menestyvä lauluntekijä ja radiokommenttaattori saa diagnoosin Parkinsonin tauti, mistä hän on jo kokenut ikäviä oireita itsekin. Hän ja hänen perheensä esittävät elokuvassa itseään!! Ollaan sängyssäkin - keskustellaan seksistäkin, minkä projektion  Uje sitten heittää radiossa yhdelle soittajalle päin naamaa ja saa potkut.

Ja varmaan minun  mielikseni hän kertoo, että Harry Brandelius oli hänen isoisänsä veli, tunnettu iskelmälaulaja 1940-luvun Tukholmasta.

Uje ja bandi esittävät Ujen elämänläheisiä lauluja. Ja luonnollisesti Uje yrittää salata sairautensa myös perheeltään, kunnes on pakko ja vasta silloin helpottaa. Jotenkin minulle Ruotsi- ystävälle tuli mieleen, että tämä elokuva on perusruotsalainen - tai ainakin pohjoismainen. Tuleehan mieleen Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

Tietenkin myös Florian Zellerin Isä, mutta siinä ei muistisairas itse ole pääroolissa, vaikka Anthony Hopkins sen mestarillisesti tekeekin.

Olen Petreliuksen uimahallissa tutustunut ikäiseni mieheen, joka sairastaa Parkinsonin tautia. Hänen kätensä vapisevat usein Petreliuksessakin ja hän on kertonut sairastavansa tuota tautia. On todettava, että kun kertoo sairaudestaan, niin se on merkki siitä, että on tai ainakin pyrkii olemaan sinut sairautensa kanssa. Niin yritän itsekin tehdä ja takuuvarmasti se helpottaa, varsinkin kun tietää että se todennäköisesti muutenkin selviää tai paljastuu. Mutta toki muutenkin. 

Kommentit