Aki Kaurismäki: Rikos ja rangaistus (1983) ****

Markku Toikka  Rahikaisena

 

Olen lukenut valitettavan vähän venäläisiä klassikoita, mutta Feodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus on minulle tuttu. Olen myös nähnyt Akin elokuvan ja Markus Järvenpään mestarillisen monologin Turun kaupunginteatterin Piccolossa ennen teatterin remonttia.

Kuitenkaan en oikein muista tai oivalla, mikä kertomuksessa on itse asiassa rangaistus. Se ei ainakaan ole sama kuin Kieslovskin Lyhyt elokuva tappamisessa, missä rangaistus on armoton oikeudenkäynti ja kuolemanrangaistus, jos oikein muistan. Ehkä ainakin osa Dostojevskin tarkoittamaa rangaistusta on elinikäinen syyllisyys.

Välttämätön assosiaatio tästä siirtyy tietenkin Vladimir Putiniin. Mikä on hänen konkreettinen ja mikä sisäinen rangaistuksensa.? Vaan toimiiko Dostojevskin psykologia yksinvallasta seonneeseen diktaattoriin. Raskolnikov ei myöskään ole psykopatiaan vakavasti sairastunut kuten ei taksinkuljettajan tappanut nuori mies Jacek Kieslovskin elokuvassa, mikä muuten vaikutti kuolemanrangaistuksen poistamiseen Puolan lainsäädännöstä.

Akin elokuva tapahtuu Helsingissä ja siinä Esko Nikkari poliisina ja Markku Toikka tappaja Rahikaisena tekevät hienon työn.

Ja kuten varmaan kaikki tietävät, Akin elokuvat voi etsiä Yle Areenasta.

Kommentit

  1. Oivallisella tavalla löysit vertauksen traagiseen maailmanpoliiittiseen tilanteeseen, joka on sota eikä mikään strateginen operaatio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on joskus aika villi mielikuvitus ja assosiaatiotaipumus. Hyvä jos mielestäsi osui, vaikka itse asia on mitä kauhistuttavin

      Poista

Lähetä kommentti