Jafar Panahi: Kolme naista (2018) ****

Vanhin kolmesta naisesta

 

Varovaisesti ja humoristisesti erityisesti miesten ylläpitämää takapajuisuutta pilkkaava tarina Iranista.


Elokuvassa suosittu näyttelijä Behnaz Jafari ja ohjaaja Jafar Panahi esittävät lähinnä itseään. Behnaz on saanut epätoivoisen kännykkäkuvaviestin vuoristokylän nuorelta tytöltä, jota ei päästetä Teheraniin opiskeleman näyttelijäksi. Viesti päätyy kun tyttö vetää hirttosilmukana kaulaansa.

Behnaz ja Jafar pohtivat onko viesti aito vai taitavasti leikattu, ja Behnazia toisaalta kauhistuttaa tytön kohtalo, toisaalta suututtaa että hänet on sekoitettu mukaan. Hauskin yksityiskohta takapajuisuudesta koskee kapea vuoristotien käyttöä. Hankala, aikaa vievä ja monimutkainen kylän miesten kehittämä yhden, kahden tai kolmen auton torvensoittoon perustuva ajovuorotapa säilyy, mutta kun nainen alkaa itse kaivaa levennystä sopivaan kohtaan sivuutuspaikksi, se kielletään naiselle sopimattomana työnä.  


Totuus tytön kohtalosta selviää, mutta samalla rauhallisilla ja pitkillä otoksilla paljastuvat takapajuisuuden kasvot ja kolmen eri ikäisen ja hyvin erilaisessa tilanteessa elävän naisen todellisuudet. Ohjaaja on elokuvassa tarkkailevassa sivuosassa Behnazin autonkuljettajana ja tulkkina.

Kommentit

  1. En muista, oletko kirjoittanut elokuvasta Teheran, rakkauden kaupunki. Se näyttää kolmen tarinan kautta, miten henkilökohtainen on poliittista ja miten vallanpitäjät ulottavat kontrollinsa kansalaisten kaikkein yksityisimpiinkin asioihin. Löytävätkö päähenkilöt rakkautta? Se selviää lopussa. Loppukohtaus on mieleenpainuva. Elokuva on vielä Areenassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella - me olemme kaikki pitkälti kulttuurimme tuotteita. Muistanko oikein, että "henkilökohtainen on poliittista" on kunnon feminismin luoma näkökulma ja että myös poliittinen tai politiikka vaikuttaa henkilöön ja yksilöön, vaikka monet elävätkin unessa, mihin median näennäinen epäpoliittisuus on niin heidät vaivuttanut.
      Kiitos hyvästä vihjeestä, jonka kuulin myös alan miesten kapakassa

      Poista

Lähetä kommentti