Fanny Liatard  ja Jérémy Trouilh: Gagarine - kiertoradalla (2020)


 

Häkellyttävä, vaikuttava ja kaunis tarina, fiktio, jonka taustalla tositapahtumat. Ensin rakennetaan Juri Gagarinin kunniaksi lähiö, jonka tarkoitus on toteuttaa yhteiöllisyyttä. Sinne asutetaan erityisesti maahanmuuttajia, vähävaraisia ja vähemmistöjä vuonna 1963. Se kuitenkin rappeutuu vähitellen ja puretaan vuonna 2019.

Elokuva kuitenkin toteutetaan juuri ennen tuon valtavan kerrostalon purkamista. Ja onneksi se toteutaan yksilötarinoitten, fiktion ja maagisen realismin kautta. Äitinsä hylkäämää Iouri, mustaihoinen nuorukainen ei halua luopua Gagarinesta ja haaveestaan yhdistää elämä Gagarinessa ja unelma painottomuudesta avaruusaluksessa.

Ties mitä uskomattomia taitoja hallitseva Iouri ei kuitenkaan osaa näyttää tunteitaan, mutta onneksi hän saa avukseen, ystäkseen - ja ehkä rakkakseenkin - Dianan. Tämä opettaa hänelle ensimmäiseksi sormien tuntoaistilla morsettamisen taidon. Diana on asunut samassa talossa, hän on romani, jonka isä määrää mitä perheessä tehdään. Lopulta he muuttavat Gagarinesta romaneille tyypilliseen leiriin, missä tehokkuuden konekita ahmaisee ensimmäiseksi heidän asuntovaununsa.

Mustan maahanmuuttajanuorukaisen ja romanitytön ystävyys ja suhde kuvataan niin lämpimästi ja koskettavasti, että pala tulee kurkkuun. Heidän ja koko Gagarinen yhteisön elämäntapa ja unelmien vaatimattomuus sekä ongelmat ovat kuin kirkuva hätähuuto ja sanaton vastalause rahan ja taloudellisen vallankäytön ahneudelle, brutaalille röyhkeydelle ja tehokkuudelle.


Youri ja Diana

Kommentit