Comments about No Comments

Hämärästi muistin yksityiskohtia neljän vuosikymmenen takaa, kun nyt katsoin elokuvan uudelleen ja vertasin nykytilanteeseen.  

Jotakin perin nostalgisen tuttua on elokuvan sielunmaisemassa. Kaiken ei tarvitse olla niin ekstreemiä ja supervauhdikasta kuin tänään. Protestit ovat pehmeämpiä ja rauhallisempia, auton hajottamisseremoniaa myöten. "Kylmien asemien yksinäinen mies"- hänkin jutteli rauhallisesti elokuvan tekijöiden kanssa. Vappu Taipale puhui El Salvadorin väkivallasta, murhista ja ihmisoikeusrikoksista, vaadittiin ydinaseetonta Eurooppaa ja maailmaa ja hyvinkääläisen tapetun taksinkuljettajan hautajaisia vietettiin työtovereitten kunnioittamalla saattueella ja pieteetisti.

Nousukasmaisuus, amerikkalaisuus, moottoriurheilu ja muotinäytökset puhuivat puolestaan - ei tarvittu kommentteja. Lapsia moiseen opetttiin pienestä pitäen. Kirkkoa vaati yksi mies irti valtiosta valtiovallan läsnäollessa, vaan joutui poliisin pidättämäksi, mutta elämässä eksynyt nuorukainen ei tainnut saada apua ylemmältä taholta.

Olin 1980 -luvulla nelikymppinen. Mietin nykynelikymppisiä ja nuorempia. Meillä oli uhkana ydinsota, mutta se oli jotenkin etäinen, eikä ainakaan käynnissä Tsernobilistä huolimatta. Nyt on uhkana ilmastohätätila tai -kriisi. Se on käynnissä ja niin tutkimustuloksia kuin kokemksia siitä saamme lisää päivittäin.

Osa nuorista ei välitä tuhansien eurojen vaatekaapista tai uudesta autosta, kulkee se millä voimalla tahansa. He istuvat Mannerheimintiellä ja vaativat ilmastohätätilan julistamista, vaikka saavat kyynelkaasua kasvoilleen. Ja monet alkavat pilkata näitä osin epätoivoisia nuoria, joilla on sydän paikallaan

Noin 2000 vuotta sitten Cicero lausui: O tempora, o mores.

Muuten sanaa morali juontaa latinankielen sanasta mos, monikossa mores, mikä tarkoittaa tapaa, kayttäytymistä ja kreikan ethos, mistä tulee sana etiikka, tottumusta, tapaa. Kreikkalaisen Diogeneen ajatuksen käänsi latinaksi myös Cicero: Consuetudo altera natura est,  tottumus on toinen luonto.

Yksilön tavat ja tottumukset paljastavat hänen moraalinsa.

Kommentit