Vappuvisan kootut perustelut

Olen saanut tutuiltani kommentteja liian hankalista kysymyksistä. Eikä ole ensimmäinen kerta.

Usein käy niin että, itselle tärkeät asiat eivät ole merkittäviä muille. Niinpä tässä jatkona henkilökohtaiset perustelut siihen miksi kysin juuri niitä. Josistakin perusteluista selviää myös vastauksia, joistakin ei. Niinpä perustelut voivat osittain toimia lisävihjeinä. Huomenna laitan pelkät, itse etsimäni vastaukset.

Kotimainen elokuvavisa

1.Kuka esittää Edvin Laineen Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa räätäli Aadolf Halmetta?

Hän toimi aikoinaan mm. Suomen näyttelijäin liiton hallituksen puheenjohtajana

Peruste: Räätäli Halme on ollut aikansa yhteiskunnallisen tilanteen henkilö, johon samaistun. Toimii sorrettujen puolella, mutta ei halua tarttua aseeseen eikä väkivaltaan. Ja Kalevi Kahra työntekijöitten ammattiliiton johtaja.

2. Kuka lähiaikoina kuollut muusikko esittää yliopiston sosiologian alaan kuuluvaa tutkivaa opiskelijaa Jaakko Pakkasvirran elokuvassa Vihreä leski ?

Peruste: Vihreä leski avasi uusia näköaloja ja Fredistäkin olen aina pitänyt. Vihreä leski, Eija Pokkinen taisi olla Risto Jarvan epävirallinen elämänkumppani kun Jarva kuoli Jäniksen vuoden ensi-illan jälkeen liikenneonnettomuudessa

3. Kenen ohjaama on dokumenttielokuva Melancholian 3 huonetta Mikä sota on elokuvan tapahtumien taustalla?

Peruste: Naisohjaaja ja tiukka ja koskettava dokumentti

4. Missä lehdessä julkaistiin ensimmäiset Tove Janssonin Muumi-aiheiset sarjakuva? Minkä niminen oli lehden päätoimittaja ja Tove Janssonin lyhytaikainen avopuoliso?

Peruste: Missä sarjakuvat ensimmäiseksi julkaistiin, vallitsee erilaisia käsityksiä. Minun vankka näkemykseni on, että Ny Tid -lehdessä, jonka päätoimittaja silloin oli Atos Wirtanen. Hänet oli valittu kansanedustajaksi SDP:n listoilta, mutta siirtyi jossakin vaiheessa SKDL:n riveihin. Vastaus riippuu varmaan siitä, etsiikö vastausta kotimaisesta tai kansainvälisestä lähteestä

5. Kenen taiteilijan, josta on lähiaikoina tehty elokuva, muistomerkissä lukee näin:

Luulen että vain paluu yksinkertaisuuteen ja rauhaan vaatimattomuuteen voi pelastaa maailman.

Peruste: Helenen teos Toipilas herkistää aina mieleni. Hänen muistomerkkinsä, missä tuon tekstin voi lukea, sijaitsee Hyvinkään taidemuseon edessä. Olen asunut Hyvinkäällä 1969 - 2008.

6. Ketkä kaksi tunnettua taiteilijaa esiintyvät Mikko Niskasen elokuvassa Lapualaismorsian omana itsenään, tavallaan Arvo Salon Lapualaisoopperan jäljiltä?

Peruste: Ovat niin Kalle kuin Kaj minun ikäisilleni niin upeita kulttuuriäijiä, että kun huomasin heidät elokuvassa, minkä taustalla oli vielä Arvo Salon (1932 -2011) Lapualaisooppera : "Jumalauta, naillä lakeuksilla jumalauta ei pilkata Jumalaa", niin tuli siitä sellainen "måste".

7. Juho Kuosmasen elokuvassa Hymyilevä mies Jarkko Lahti esittää mestarinyrkkeilijä Olli Mäkeä ja Oona Airola hänen kihlattuaan Raija Jänkää. Elokuvan lopussa vanha pariskunta tulee heitä vastaan jossakin meren rannalla. Kihlapari miettii, kestääkö heidän suhteensa kuten ilmeisesti noiden kahden, naisen ja miehen suhde. Ketkä nuo kaksi vastaantulevaa vanhaa ihmistä ovat?

Peruste: Tuo loppukohtaus on huippuhieno esimerkki faktan ja fiktion yhteensovittamisesta.

Kaurismäellähän on Matti Pellonpää esiintynyt elokuvissa valokuvana sen jälkeen kun hän oli jo siirtynyt lopullisen rajan taakse, Ja nyrkkeilyä olen aina inhonnut, mutta tässä tarinassa kilpaurheilu hävisi hienosti ihmisyydelle ja rakkaudelle 6-0

8. Mikä elokuva, jota tunnettu, jo kuollut ohjaaja piti ehkä parhaimpana tai tiukimpana ohjauksenaan? Inhottavassa miespääosassa vuonna 1992 kuollut mies, jonka poika on esiintynyt mm. Arielissa. Naispääosassa 1944 syntynyt näyttelijä, joka oli tosielämässä jossakin vaiheessa myös naimisissa miespääosan esittäjän kanssa. Elokuvan loppupuolella nainen hukkuu. ja niin piti miehenkin, vaan eipä hukkunut.

Peruste: Jos traagisesti kuollut Risto Jarva itse näin sanoo, niin on sitä kunnioitettava. Itsekin lehtiin kirjoittavana täytyy muistaa, että ei toisesta ihmisestä mainittaessa tule pelkkä objekti tai väline. On myös olemassa Risto Jarvan seura, kannattaa tutustua

9. Klaus Härön erään elokuvan päätapahtumapaikkana on kaupunki, missä sijaitsee maan rautatiemuseo. Tosin rautatieliikennettä tuohon kaupunkiin ei enää ole. Elokuva päättyy kuitenkin siihen, että päähenkilö saapuu junalla tuolle rautatieasemalle, missä hänen rakkaansa ja oppilaansa ovat häntä vastassa. Mikä elokuva, mikä kaupunki?

Peruste: Olen käynyt neljä kertaa Haapsalussa ja myös rautatiemuseossa. Viimeksi kävelin kaverini kanssa maisemissa, jotka toivat elävästi mieleen niin elokuvan koulun kuin vanhojen puutalojen ja kapeitten katujen varjoiset, hämärässä pelottavatkin tunnelmat. Kun korona hellittää, niin sinne ...

10. Minkä kunnan alueella Skavaböle sijaitsee ja mikä on taajaman nimi suomeksi Zaida Begrothin elokuvassa Skavabölen pojat? Elokuvan päähenkilö muistelee elokuvassa lapsuuttaan varsin erityyppisessä kunnassa, missä?

Peruste: Peruste on outo. Olen työni aikana ajanut autollani ja joskus bussilla varmaan kolminumeroisen määrän edestä Hyrylän läpi, enkä oikein elokuvaa katsoessani äkännyt mistä oli kysymys. Kauniaisissa sitä paitsi on Lindstedtinkatu

11. Mikä Leena Landerin romaaniin perustuva elokuva? Se sijoittuu sisällis- kansalais- tai vapaussotaamme eli vuoteen 1918. Valkoinen upseeri lähtee saattamaan veneellä punaista naisvankia kenttätuomioistuimen eteen, vaan miten käykään. Entä kuka ohjasi sen vuonna 2008?

Peruste: Leena Lander kuuluu jotenkin omaan työhistoriaani eli koulukotielämään, mistä Tummien perhosten koti kertoo. Vanhempani ovat työläistaustaisia ja äitini äiti jopa kuului punakaartiin Paraisilla ja äitini vanhinta veljeä yritettiin saada tai pakottaa mukaan valkoisten puolelle, kunnes hänen mielensä järkkyi 18 -vuotiaana vuonna 1918.

12. Mikä elokuva? Se on saanut ainakin neljä kansainvälistä palkintoa fantasiaelokuvien sarjoissa. Miespääosaan heittäytyy rohkeasti Pekka Strang.

Peruste: Ristiriitaisia - aluksi vastenmielisiä tunteita - herättänyt elokuva. Nuoremmat ystäväni ovat valaisseet mieltäni sadomasokismista, kun tai jos se perustuu vapaaehtoisuuteen tai sopimukseen. Sopimisessa on kuitenkin ainakin kaksi osapuolta, jotka eivät ole välttämättä keskenään taloudellisesti, psyykkisesti, henkisesti tai tilannekohtaisesti tasavertaisessa tilanteessa

13. Otetaanpa toinen Klaus Härö elokuva, Äideistä parhain. Elokuvan loppupuolella jo aikuinen sotalapseksi sijoitettu poika tapaan biologisen äitinsä, joka oli pojan Ruotsiin lähettänyt. Kuka tässä tilanteessa esittää poikaa, kuka äitiä?

Peruste: Tässäkin hiukan pakkomiellettä mukana. Se liittyy seuraavaan kysymykseen, mikä on jättänyt mieleeni Aino-Maija Tikkasen ikiajoiksi. Ja Esko Salminen yllätti minut.

14. Nyt mennään ajassa taaksepäin eli vuoteen 1954. Siinä elokuvassa edellisen kysymyksen lopputilanteessa esiintyvän äidin, Aino-Maija Tikkasen, tappaa mustasukkainen Veijo Pasanen. Elokuvan nimi kertoo, miten sen juoni jatkuu. Mikä elokuva, kuka ohjasi?

Peruste: Tämä elokuva on viitoittanut opiskelu- ja ammattivalintaani. Nuoren murhaajan lapsuutta ja nuoruutta selvitellään elokuvassa. Paljastuu hylätyn ja hoitopaikasta toiseen siirretyn pojan tarina. Aloinkin myöhemmin opiskella psykologiaa, filosofiaa, erityispedagogiikkaa ja sosiologiaa, ja päädyin ensin töihin Lausteen poikakotiin ja sitten ns. epäsosiaalisten poikien vastaanottokodin johtajaksi.

15. Eikä kisaa ilman Kaurismäkeä. Elokuvan Kauas pilvet karkaavat on rooliluettelossa henkilö "lapsi valokuvassa". Kenen kuva? Elokuvassa hänen äitinsä (Kati Outinen) käy myös tämän kuvan esittämän henkilön haudalla.

Peruste: "Klassikkokysymys", sanoi tietokilpailujoukkueystäväni. Toisaalta myös tai juuri siksi ehkä helpoin. Pellonpäänhän piti esittää miespääosaa irtisanottavana, suoraselkäisenä raitiovaununkuljettajana. Mutta että elokuvassa pojan äiti vie vielä kukkia hänen haudalleen, tuo palan kurkkuun.

Kommentit