Seppo Huunonen: Karvat (1974)

Käsittämättömän tappamisen ja epäuskottavuuden huippua. Ilmankos saman romaanin, Kohti perikatoa pohjalta Jean-Luc Godard on tehnyt 1965 elokuvan Hullu Pierrot.

Mitähän Karvat-nimi tarkoittaa? Viitataanko sillä naispääosan jo alussa näytettyjä kainalokarvoja tai sitten myöhemmin pariinkiin otteeseen vilautettua alapään mustaa kolmiota - tai mihin liittyy tunnuslaulu Karvasamba, jonka Ritva Oksanen esittää.

Elokuvassa on paljon ensikertalaisia tai muuten kokemattomia näyttelijöitä. Toisaalta ihmettelen niinkin kokeneen näyttelijän kuin Mikko Majanlahden suostumista moiseen kohellukseen. Mikkohan oli  Tampereen Työväen teatterissa niin näyttelijänä kuin johtajana ja johti myöhemmin viitisen vuotta myös Turun kaupunginteatteria. Naispääosan esittäjän, tanssija Arjan Virtasen kohdalla rooli on jäänyt ensimmäiseksi ja viimeiseksi.

Elokuvan moraalin epäuskottavuus "tavalliselle keskivertosuomalaiselle" on poliisikauhusta loppuratkaisuun käsittämätön ja tympeä.

Kommentit

  1. Valaiseva kommentti. Vahvistaa näkemystäni, joka syntyy jo elokuvan nimen perusteella: ei kannata katsoa. Tyhjän saa pyytämättäkin, sanoi Kalle Päätalo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä elokuvaa on titureeattu Suomen huonoimmaksi elokuvaksi. Ohjaaja on kuitenkin kertonut olevansa siitä ylpeä. Tunnen myötähäpeää Lampaansyöjien ohjaajaa kohtaan

      Poista

Lähetä kommentti