Jason Reitman: Tully (2018)

Tully tulee loppuunväsyneen ja kolmennen lapsen Mian syntymästä lisää ahdistuneena kuin enkeli Marloa ja hänen viisihenkistä perhettä auttamaan öisin, jotta Marlo voisi nukkua rauhassa yösyöttöön saakka.

26-vuotias Tully ehtii ajatella elämän ja ongelmia, ja siksi hän osaa neuvoa Marloa lähinnä kysymällä tilanteista, missä, päällisin puolin normaali perhe pysyy koossa vain Marlon venymisen ansiosta.

Noin 15 vuotta vahemman Marlon ja Tully ystävyys  - suorastaan toistensa elämän pelastaminen - on kuin raikas mutta lämmin tuulahdus, joka tuntuuu auttavan kaikkia osapuolia Marlon miestä myöten.Toki se vaatii myös riskinottoja. Kun Marlo ja Tully lähtevät alkuyöksi irrottelemaan, mies vastaa poliisille ettei Marlo yleensää jätä lapsia keskenään kotiin. Hän ei huomaa, että hän itse oli kotona lasten kanssa.

Ja Tully on kylliksi viisas - ja kypsempi kuin Marlo - pitääkseen huolta, ettei Marlon ja hänen hieno suhteensa muutu keskinäiseksi riippuvuudeksi, vaan pikemminkin oman tahdon tai itsensä löytämiseksi.

Enemmänkin mielen rauhaa kuin huolta yöuneen tuova elokuva.


Tully ja Marlo

Kommentit

  1. Tullya ei minun tulkintani mukaan ollut olemassa muualla kuin synnytysmasennuksesta kärsivän naisen mielessä! Tulkitsin, että Marlo oli itse leiponut yöllä kuppikakut ja puunannut lattiat. Mielen rakennelma selvisi seksifantasiakohtauksesta ja viimeistään silloin, kun psykiatri sanoi uupuneen naisen kärsineen pitkäaikaisesta univajeesta. Sairaalakohtauksessa tuli ilmi myös naisen tyttönimi: Tully! Yöhoitaja Tully oli selviytymiskeino, fantasiaa (vrt. merenneitokohtaus). Mieleni askaroi elokuvan parissa pitkään: Miten nuori itseni ratkaisisi nykyelämäni hankalat tilanteet? Ja vastaavasti millaisia neuvoja antaisin nyt parikymppiselle itselleni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan - kiinnitin itsekin huomiota tuohon tyttönimeen, mutta tilkitsin että siinä kysyttiin sen "yöhoitsutytön" nimeä Toki se tarjoilijapukuseksikohtaus missa Marlo oli Tullyn takana muistutti fantasiaa.

      Selitäpä vielä lisää, esim. muistanko oikein sanovat jossain tilanteessa niin Marlo kuin Tully sanovat pelastavansa toisen hengen tai elämän. Ja auton ajauduuta jokeen, seksin jää auki miiten Tully pelastaa Marlon jne. Huh huh

      Poista
    2. Jos Marlo oli saanut nukkua yöhoitajan ansiosta, miksi hänellä olisi ollut pitkäaikainen univaje, niin kuin psykiatri kertoi? Sehän voi aiheuttaa jo itsessään harhoja. Ja kyllä mies antoi sairaalassa vaimonsa tiedot, mm. syntymäajan ja tyttönimen. Marlon mies ei myöskään nähnyt Tullya elokuvassa kertaakaan tuota seksikohtausta lukuun ottamatta. Tully oli lisäksi hämmästyttävän hyvin selvillä Marlolle tärkeistä asioista, mm. musiikkikappaleista. Arvelen, että Marlo lähti autolla yksin baarikierrokselle ja nuoruutensa maisemiin. Mutta hyvin katsojaa kyllä harhautettiin!

      Poista
    3. Tässäpä oikein kiinnostuu. En ole nähnyt samojen tekijöiden Junoa enkä Youg Adultia, joten en löydä sieltä näkökulmia tulkintaasi. Niinpä minun oli pakko lukua muutama arvostelu - eikä niissäkään selviä vinkkejä annettu houkuttelevaan tulkintaasi. Ehkäpä sitä ei perinteisessä arvostelussa pidäkään paljastaa. Seura-lehden lyhyessä arvioinnissa tosin kysytään : Mutta kuka oikeastaan Tully on?.

      Oli miten oli, niin hieno kasvukertomus elokuva on - tuleepa mieleen käsite emansipaatio.

      Poista
    4. Kasvukertomus tosiaan: Tullya ei enää tarvittu.

      Poista
  2. http://mudorstars.blogspot.com/2019/06/tully-2018.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin linkin sähköpostista. Mahtaakoavautua blogissa? . Uteliaisuutta herättää, onko lähettäjä Nimetön, sama kuin aikaisemmin tähän keskusteluun aiemmin osallistunut Nimetön. Veikkaan, että on

      Poista

Lähetä kommentti