Zoltan Fabri: Kaksi puoliaikaa helvetissä (1961)

Mustavalkoinen ankara sodan vastainen  jalkapalloelokuva olkoon tämän elokuvan genre. Tositapahtumiin perustuvassa Fabrin (1917-1994) elokuvassa tapahtumat sijoittuvat Hitlerin Saksan miehittämään Ukrainaan, missä pidetään unkarilaisia sotavankeja työleirillä.

Aliravitsemus, mielettömät aliupseerit ja vankien nöyryyttäminen ovat jokapäiväistä elämää. Tyypillisiä kuulustelukysymyksiä ovat: Oletko kommunisti ja Oletko juutalainen. On tulossa Hitlerin syntymäpäivä ja pitää järjestää sen kunniaksi ohjelmaa. Entinen huippujalkapalloilija Dio saa tehtäväkseen kerätä vangeista joukkueen juhlaotteluun saksalaisista vartijoista koottua joukkuetta vastaan.

Dio - jalkapallomies sydänvereen - joutuu moraalisiin vaikeuksiin. Hän on neuvotellut vapaata vankileirityöstä ja parempaa ja riittävästi ruokaa pelaajille, mutta tosiasiassa niitä tarvitsevat enemmän leirin sairaat, joita Dio ei pidä kelpoisina joukkueeseen.

Lopullinen ristiriita tulee ennen pelin alkua. Toiset ovat sitä mieltä, että heidät nöyryytetään sirkustemppuja tekemään ennen lopullista ampumista mm. vankileiriltä paon vuoksi - tai vain nöyryyttämishuvin takaia. Toisten mielen niin kauan kannattaa yrittää kun on toivoa.

Elokuvan uskottavaa tunnelmaa lisäävät monen näyttelijän omakohtaiset kokemukset ja muisto sotatilanteitten kauhuista. Lopun jalkapallopeli sekä varsinkin sen puitteet ja molempien joukkueitten kannattajat on kuvattu voimakkaasti ja koskettavasti. Sotaelokuvalla ei taida hyvää loppua ollakaan, vaikka jalkapallopeli päättyisi miten tahansa.

"Kuolemanpeli" alkaa 

Kommentit