Vappuvisa

Koronarajoitukset jatkuvat ja ainakaan täällä eteläsä isoissa porukoissa ei ole suotavaa juhlia. .Niinpä vaikkapa perhe- tai ystäväpiirissä voi kisailla yhteisen kiinnostuksen eli elokuvan, tällä kertaa suomalaisen elokuvan tuntemuksissa, muistoissa ja tiedoissa.


Mielellään  blogiinkin vois lähettää vastauksia ja kommentteja kysymyksiin - tai vaikkapa lisätä sinne oma kysymys. Saadaan vuorovaikutusta.


Kotimainen elokuvavisa


1.Kuka esittää Edvin Laineen Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa räätäli Aadolf Halmetta?

Hän toimi aikoinaan mm. Suomen näyttelijäin liiton hallituksen puheenjohtajana


2 Kuka lähiaikoina kuollut muusikko esittää yliopiston sosiologian alaan kuuluvaa tutkivaa opiskelijaa Jaakko Pakkasvirran elokuvassa Vihreä leski ?


3. Kenen ohjaama on dokumenttielokuva Melancholian 3 huonetta Mikä sota on elokuvan tapahtumien taustalla?


4. Missä lehdessä julkaistiin ensimmäiset Tove Janssonin Muumi-aiheiset sarjakuva? Minkä niminen oli lehden päätoimittaja ja Tove Janssonin lyhytaikainen avopuoliso?


5. Kenen taiteilijan, josta on lähiaikoina tehty elokuva, muistomerkissä lukee näin:

Luulen että vain paluu yksinkertaisuuteen ja rauhaan vaatimattomuuteen voi pelastaa maailman.


6. Ketkä kaksi tunnettua taiteilijaa esiintyvät Mikko Niskasen elokuvassa Lapualaismorsian omana itsenään, tavallaan Arvo Salon Lapualaisoopperan jäljiltä?


7. Juho Kuosmasen elokuvassa Hymyilevä mies Jarkko Lahti esittää mestarinyrkkeilijä Olli Mäkeä ja Oona Airola hänen kihlattuaan Raija Jänkää. Elokuvan lopussa vanha pariskunta tulee heitä vastaan jossakin meren rannalla. Kihlapari miettii, kestääkö heidän suhteensa kuten ilmeisesti noiden kahden, naisen ja miehen suhde. Ketkä nuo kaksi vastaantulevaa vanhaa ihmistä ovat?


8. Mikä elokuva, jota tunnettu, jo kuollut ohjaaja piti ehkä parhaimpana tai tiukimpana ohjauksenaan? Inhottavassa miespääosassa vuonna 1992 kuollut mies, jonka poika on esiintynyt mm. Arielissa. Naispääosaa 1944 syntynyt näyttelijä, joka oli tosielämässä jossakin vaiheessa myös naimisissa miespääosan esittäjän kanssa. Elokuvan loppupuolella nainen kuolee. ja niin piti miehenkin, vaan eipä kuollut.


9. Klaus Härön erään elokuvan päätapahtumapaikkana on kaupunki, missä sijaitsee maan rautatiemuseo. Tosin rautatieliikennettä tuohon kaupunkiin ei enää ole. Elokuva päättyy kuitenkin siihen, että päähenkilö saapuu junalla tuolle rautatieasemalle, missä hänen rakkaansa ja oppilaansa ovat häntä vastassa. Mikä elokuva, mikä kaupunki?


10. Minkä kunnan alueella Skavaböle sijaitsee ja mikä on taajaman nimi suomeksi Zaida Begrothin elokuvassa Skavabölen pojat? Elokuvan päähenkilö muistelee elokuvassa lapsuuttaan varsin erityyppisessä kunnassa, missä?


11. Mikä Leena Landerin romaaniin perustuva elokuva? Se sijoittuu sisällis- kansalais- tai vapaussotaamme eli vuoteen 1918. Valkoinen upseeri lähtee saattamaan veneellä punaista naisvankia kenttätuomioistuimen eteen, vaan miten käykään. Entä kuka ohjasi sen vuonna 2008?


12. Mikä elokuva? Se on saanut ainakin neljä kansainvälistä palkintoa fantasiaelokuvien sarjoissa. Miespääosaan heittäytyy rohkeasti Pekka Strang.


13. Otetaanpa toinen Klaus Härö elokuva, Äideistä parhain. Elokuvan loppupuolella jo aikuinen sotalapseksi sijoitettu poika tapaan biologisen äitinsä, joka oli pojan Ruotsiin lähettänyt. Kuka tässä tilanteessa esittää poikaa, kuka äitiä?


14. Nyt mennään ajassa taaksepäin eli vuoteen 1954. Siinä elokuvassa edellisen kysymyksen lopputilanteessa esiintyvä äiti tulee mustasukkaisen Veijo Pasasen tappamaksi. Elokuvan nimi kertoo, miten sen juoni jatkuu. Mikä elokuva, kuka ohjasi?


15. Eikä kisaa ilman Kaurismäkeä. Elokuvan Kauas pilvet karkaavat on rooliluettelossa henkilö "lapsi valokuvassa". Kenen kuva? Elokuvassa hänen äitinsä (Kati Outinen) käy myös tämän kuvan esittämän henkilön haudalla.








Kommentit