Roman Polanski: Pianisti (2002)


 

Vuonna 1933 syntynyt juutalaistaustainen Polanski järjestettiin pakoon ja turvaan Krakovan gettosta. Hänen äitinsä kuoli kaasukammiossa, mutta isä selvisi hengissä keskitysleiriltä. Mittavan ohjaajanuran tehnyt Polanski ajatteli, ettei hän koskaan tee elokuvaa holokaustista. Mieli muuttui kun hän luki holokaustista selvinneen pianistin Wladislaw Szpilmanin muistelmat.


Toisen maailmansodan tuhoista, natsien raakuudesta ja holokaustista tuntuu mahdottomalta kertoa jotain järjellistä ja loogista. Varmaan oli viisasta, että Polanski antoi lapsuuden ja nuoruuden muistoista kulua yli puoli vuosisataa ennen kuin tarttui aiheeseen.


Kuinkahan monta ihmistä elokuvassa kuolee luotoihin ja kuinka monta pakotetaan nousemaan junanvaunuihin kohti keskitysleirejä ja kaasukammioita? Kuinka paljon taloja pommitetaan raunioiksi? Minusta vähempikin järjetön julmuus olisi riittänyt.


Toisaalta elokuvan pianistin Wladekin selviytyminen osin intohimonsa pianonsoiton avulla on uskottavasti kerrottu seikkailu. Wladek on ikään kuin tapahtumien ulkopuolinen tarkkailija, joka sattumien kautta, mutta pianonsoittoonkin liittyvien ystävien avulla säilyy hengissä.. Sitten Saksan tappio odottaa ovella. Siitä on kuvattu elokuvan kaunein kohta. Saksalainen, häviön ja ehkä sodan mielettömyydenkin tunnustava SS-upseeri kuuntelee, kun Wladek soittaa hänelle Chopinia.


Elokuvassa ei ole mukana Adolf Hitler. Kuitenkin minulle tulee aina holokaustista mieleen psykiatri Alice Millerin kirja Alussa oli kasvatus. Hitleriä koskien se kertoo, miten häntä ovat isä ja voimaton äiti alistaneet lapsena julmasti ja väkivaltaisesti, niin ettei pojalla ollut mitään mahdollisuutta pitää puoliaan. Poika oppi vihaamaan isäänsä ja halveksimaan äitiään.


Alistamisesta seuranneet tunteet eivät itsestään häviä mihinkään. Ne patoutuvat ja odottavat sopivaa koston kohdetta ja koston tilaisuutta. Hitlerillä ei ollut selkeää tietoa sukujuuristaan ja niistä vaiettiin, mutta yksi epäilys oli, että ainakin hänen isoisänsä oli juutalainen.

Tapahtui transferenssi eli tunteensiirto. Alkuperäinen viha siirtyä johonkin, mikä saattoi liittyä isään eli suvun juutalaisiin. Loppu on valitettavasti historiaa.


 

Wladek soittaa Chopinia SS-upseerille

Kommentit