Mayaloun Hamaoud: Bar bahar tanssin jos huvittaa (2016)

Vahva ja tiukka kannanotto Palestiinasta ja/tai Israelista, missä kolme erilaista naista taistelee itsenäisyydestä ja vapaudesta patriarkaattia, uskontoa ja perinteistä perhekäsitystä vastaan. Feminismiä parhaimmillaan ja konkreettisesti. Ilmankos fundamentalistit ovat uhkailleet ohjaajaa.

Tästäkin elokuvasta saa taatusti enemmän irti ja pysyy paremmin kärryillä yksityiskohdissa, kun tai jos on seurannut Palestiinan ja Israelin "ikuisuussotaa" ja erityisesti uskontovoittoisia - olivat arabifundalistien tai kristinuskon - moraalikäsityksiä ja keinoja päästä niistä irti. Tapahtumat sijoittuvat Tel Aviviin eli "kevään kukkulalle". Senkin kaupungin historian kelaaminen kertoo jotain.

Mielenkiintoista on miettiä mitä merkitsee, että ohjaaja on unkarilaissyntyinen Israelinpalestiinalaiskansalainen tai Israelista.

Kommentit

  1. Yksi syy englannin kielen käyttöön voi se, ettei Scott puhu ruotsia, ja lisäksi työryhmiin on kuulunut muitakin kuin ruotsalaisia.

    Siihen nähden miten sosiaalinen tyyppi Andersson ilmeisesti on, hänen elokuvansa ovat varsin synkkiä, komiikkakin mustaa huumoria. Dokumentin monessa vanhassa ohjausnäytteessä saamme nähdä poikamaisesti onnistuvan, nauravaisen Anderssonin. Melko erilainen ohjaustyyli siis verrattuna vaikkapa meidän Mollbergiimme! Sääli, että nyttemmin viina on vienyt miestä. Alkoholista sivusta seuranneena olen huomannut, että sen myötä katoaa helposti myös elämänilo. Se ei voi olla vaikuttamatta luovaan työhön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuo viina. Senhän juoni om, että se voi vapauttaa inspiraatiota, mutta juovana ja kasvavana käyttönä lopulta vähentää niin elämäniloa kuin uutta luovuutta.
      Huomaan että varmaan ylläpidän tätä blogia Anderssonia siteeraten tylsyyden tai pitkästymsen vähentämiseksi. Ja kaikki jotka osallistuvat blogiin, vähentävät pitkästymistä - ja samalla kiusausta korvata se alkoholilla. Siihen ei auta pelkästään se, että tietää, että Jeppe juo koska juo.
      Mutta pikku hiljaa pääsee ehkä ikätoverini mielenmaisemaan. Alitajunta voi vaikkapa unien kautta tehdä tepposet kirkkaisiin oivalluksiin

      Poista
  2. Kommentti tuli vahingossa väärän postauksen alle! Ihmisenä olemisesta -dokumenttiin tämä tietysti liittyy!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti