Matti Kinnunen: Pieniä suuria valheita (2018)

Luulin, että en ole koskaan nähnyt Matti Kinnusen ohjaamaa elokuvaa. Mutta. Jollakin Oriveden opiston kurssilla ohjelmassa oli Kauko Röyhkän kirjaan perustuva Miss Farkku-Suomi. Se oli uskottava draama punkin Suomeen tuloajan nuorista ja kipukasvusta jossain muualla kuin Helsingissä. Ennakkoasenteistani pääsin onneksi yli, ja lopulta tykkäsin kovasti elokuvasta. Nykyään Kauko Röyhkä asuu ihan lähelläni, ja joskus aina näen hänet. En kuitenkaan rohkene pysäyttää.

Pieniä suuria valheita -elokuvassa esiintyy kolmen polven Nousiaiset - Heikki, Mikko ja Niila - ensin mainittu pienessä sivuosassa, mutta tuttu mm. räätäli Halmeena, Turun sosiaalijohtajana, presidenttina, Sibeliuksena, Pappana,  pappi Jaakobina ja taidemauppias Olavina

Elokuvan yksi teema on koulukiusaaminen, mutta siinä puolensa valitseminen ja lopulta tasapainottelu kertoo armottomasti, miten vaikea on olla vilpitön. Menneisyyden ongelmat ovat opettaneet isän pitämään poikansa puolia. Hän yrittää olla suora niin koulu rehtoria kuin kirkonkin väkeä kohtaan. Paine pikkupaikkakunnan moraalisen tai pikemminkin moraalittoman enemmistön edessä saa kuitenkin isänkin painamaan poikansa kiusaamisen villaisella. Onneksi jouluaterian onneton lanttulaatikkovertaus saa pojan tokaisemaan: "Pidätkö sinä minua tyhmänä?"

Se ja aiemmin syntynyt luottamus antavat isälle ja pojalle mahdollisuuden uuteen elämän alkuun.

Mikko, Niila ja Heikki Nousiainen

Kommentit