Gilles Paquet-Brenner: Väärän vänkyrä talo (2017)

Kun on katsonut kolme Anderssonia viikon aikana, miettii tämän Agatha Christien dekkarin filmatisoinnin kohdalla, onko kysymys lainkaan samasta kuvataiteen lajista kuin Anderssonit. Väärän vänkyrässä on perinteinen kartanodekkarin juoni, missä yksityisetsivä selvittää liikemiespohatan oletettua myrkytystä. Epäilyksen alaisiksi tulevat järjestään lähes kaikki sukulaiset - motiivit vain vaihtelevat ahneudesta mustasukkaisuuteen tai kuten vanha rouva sanoo: kartanon tapahtumia ohjaa tukahdutettu intohimo.

Etsivä saa avukseen noin kymmenvuotiaan tytön, joka on salapoliisin tavoin tarkkaillut sukulaisiaan ja ilmeisesti kasvanut itsekin vinoon vänkyrässä ilmapiirissä. Etsivän ja pikkutytön Holmes - Watson -kilpailu on mielenkiintoista ja Scotland Yardikin pääsee arvovallallaan kisaan mukaan. Elokuvaan mahtuu myös ilmeisesti 1960 -luvulle sijoitettuja maailmanpolitiikan tapahtumia ja kommunismin inhoa.

Hiukan on erilainen näkökulma olevaisen miettimiseen kuin pääskysellä joka istui oksalla.

Kommentit

  1. Jotenkin epätyypillinen Agatha Christie -filmatisointi, vaikka kartanomiljöössä ollaan ja murhataankin. Katsojalle, joka haluaa arvata murhaajan, tämä on vaikea pala. Itse en pitänyt epäortodoksisesta loppuratkaisusta. Elokuvalla on omituinen suomalainen nimi (alkuperäinen: Crooked House), vaikka crooked tarkoittaaakin väärää, kieroa, käyrää, jne.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti