Risto Jarva: Jäniksen vuosi (1977)

Kuten moni tietää, Risto Jarva kuoli Jäniksen kutsuvierasillan jälkeen 16.12.1977. Mies oli tavallista paremmalla mielellä elokuvan saaman vastaanoton takia. Niinpä hän istui taksin etupenkille juttelemaan vaikka yleensä istui takapenkillä. Tämä saattaa olla legenda mutta uskottava.

Liukkaalla kelillä taksi törmäsi isoon kuorma-autoon. Jarva ja taksinkuljettaja siirtyivät ajasta ikuisuuteen.

Mutta Jänis elää. Ja sen merkitys elokuvan kautta yhteiskunnan muutoksen kuvaajana on ainoalaatuinen. Hieman kliseisesti kirjoitan, että se kuvaa ihmisen vieraantumista luonnosta. 

Samalla Risto Jarva, dipl.ins. kuvaa yhä vahvistuvan otteen yksilöstä ottavan tietotekniikan seurauksia. Päähenkilö, mainosmies Vatanen (Antti Litja) hävittää itseään koskevat magneettinauhatiedostot, lähtee vahingoittuneen Jäniksen kanssa matkalle karun kauniiseen luontoon. 

En osaa selittää mutta itse Jäniksestä tulee koko tarinan kluu. Voi ehkä samaistua tuohon talven valkoisen kaunokaisen elämäntilanteeseen. Elokuva ei sorru "takaisin luontoon" -ideologiaan, vaan se hienoin ja joskus vähäeleisin, joskus hyväntahtoisen piikillisin, elein sorkkii ajan kehitystrendejä ja niihin alistuneita ihmismieliä. Ehkä se tarinansa kokonaisuuden myötä peräänkuuluttaa yhtä aikaa niin henkilökohtaista kuin yhteiskunnallista ja teknologista vastuunottamista.

Henkilökohtaisesti Jänis merkitsee minulle paljon. Kuuluin noihn aikoin Hyvinkään elokuvakerhoon ja sen hallitukseen. Olimme valinneet Jäniksen ohjelmaamme. Sain tehtäväkeni kertoa ennen elokuvan alkamista jotain suuresti ihailemastani Risto Jarvasta. 

Ken haluaa tutustua tarkemmin suomalaisen elokuvan merkittävään tekijään, niin hänen kannatta mennä Risto Jarva -seuran sivuille.


   

Kommentit