Hannes Holm: Mies joka rakasti järjestystä (2015)

En man som heter Ove
Fredrik Backmanin (En man som heter Ove) on sydäntä särkevä tarina, yhtä aikaa kaunis ja tiukka tarina miehestä, joka nuorena menettää isänsä ja myöhemmin vaimonsa, molemmat onnettomuuden seurauksena.

Noin kuusikymppisenä Ove pääsee eläkkeelle ja päättä ottaa oman kuin rivitaloyhtiön ohjat käsiinsä. Suomenkielisen version mukaan hän pitää yllä vallitsevia sääntöjä ja järjestystä. Se näyttää aluksi täydelliseltä nipottamiselta ja jopa naapurien kyttäämiseltä.

Mutta kun maahanmuuttajanaapurit kompastelevat ja lopulta pyytävät estottomasti apua, puhkeaa nuppuu lämmin sydän. Ja nuppu aukeaa lopullisesti kukkaan. Kun virkavalta yrittää väärin perustein ja autonsa törkeästi pihaan ajamalla viedä hänen entisen kilpailijansa laitoshoitoon. Liikuttava on myös episodi, missä Ove jeesaa isänsä tuomiota pelkäävää homopoikaa.

Ove joutuu myös liian lujille, kun hän yhtä aikaa auttaa muita ja valvoo järjestystä. Hänet viedään ambulanssilla sairaalaan. Maahanmuuttajaperhe tulee katsomaan, ja kuulee lääkärin lausunnon: Ovella on vain liian iso sydän.

Joskus uskottavuuden rajamailla kulkeva tarina - niin sille voisin antaa attribuuteiksi monta kaunista laatusanaa. Myös mm. Kurt Wallanderia esittänyt Rolf Lassgård Ovena on mies paikallaan.

Kommentit