Rauni Mollberg: Aika hyvä ihmiseksi (1977)

Simo Puupposen eli Aapelin teksteistä kieltolain aikaiseen pikkukaupunkiin sijoitettu rakastettava tarina. Olen kuvitellut että Jormalaisen perheeseen taloudenhoitajaksi tuleva Karoliina (Raili Veivo, 1930-93) olisi elokuvan nimen väärtti, mutta en ole varma.

Vaikka elokuva on välillä hellyttävän humoristinen, käsittelee se vakaviakin asioita kuten tuoreessa muistia ja ihmissuhteita myllertävää kansalaissota sekä liiallinen viinan juonti. Veivo sai osastaan Jussin ja onneksi mukana mutta muutamia suomalaisen elokuvan lahjakkaimpia näyttelijöitä kuten Jormalaisena, pikku Pietarin leskeksi jääneenä isänä Risto Salmi (1941-2016) sekä valokuvaaja Hurmeena ja hänen vaimonaan todellinenkin aviopari Toivo Mäkelä (1909-1979) ja Irma Seikkula (1914-2001). Joku asiantuntija sanoisi, että he (yli)näyttelevät kuin teatterissa. Minusta se kuitenkin sopii elokuvan kokonaisuuteen ja ajankuvaan.

Olen lainannut elokuvan nimeä otsikoksi parissakin kolumnissani, missä kerron todellisuuspohjaisista, mutta henkilösuojan takia fiktiivistä hahmoista - sellaisista, joita äitini kutsuisi sydämensivistyneiksi.

Kommentit