Matti Ijäs: Tarpeettomia ihmisiä (2005)

Olen nähnyt Reko Lundanin Teillä ei ollut nimiä ja Aina joku eksyy Kom-teatterissa kurssilaisteni, ammattiyhdistysaktiivien kanssa. Unohtumattomia tekstejä nuorena aivosyöpään kuolleelta kirjailijalta ja teatteriohjaajalta.

Varmaan odotukseni olivat korkealla kun elokuvan ohjaajana on persoonallinen auteurohjaaja Matti Ijäs. Mutta kuten Ijäs itse sanoo, tämä on hänen suorimpia ohjauksiaan alkuperäisestä tekstistä. Niinpä siinä ei ole paljonkaan sellaista tragikomiikkaa kuin vaikkapa Painijassa.

Onneksi itse tarina on ajankohtaan sovitettuna tosi osuva draama - ja tragedia. Hannu Björkman työttömäksi jääneenä ja toimettomana mustasukkaiseksi kääntyvänä ja väkivaltaisena ja Eero Aho burn out opettajana ovat taas kerran upeita aika inhottavissa rooleissaan. Sari Mällinen ja Helena Vierikko Siwan myyjinä, Mällinen horjuvana ja Vierikko puolensa pitävänä naisena, joka ei siedä opettajan jatkuvia anteeksipyyntöjä ja selittelyjä, ovat yhtä vakuuttavia.

Niinpä sallin tämän suoruuden Matti Ijäkselle, vaikka odotinkin enemmän lämpimän ja joskus groteskin huumorin tragikomiikkaa. Ehkä vain tunnin mittainen elokuva oli liian lyhyt sen tiukalle ja painavalle sanomalle, mikä olisi pitemmillä ja hitaammilla otoksilla antanut katsojalle sulattamisaikaa jo elokuvaa katsoessa.

Mielenkiintoista on miettiä, mitä mahdollista yhteistä on Mika Kaurismäen Arvottomilla ja Ijäksen Tarpeettomilla ihmisillä.



Siwan myyjä Tuula (Sari Mällinen) ja Kari "automaatiotyötön"  (Hannu-Pekka Björkman) ajautuvat kohtalokkaaseen tilanteeseen avioliitossaan, missä mies tulee mustasukkaiseksi ja väkivaltaiseksi, eikä nainenkaan osaa pitää puoliaan.


Kommentit