Maite Alberdi: Salainen agentti vanhainkodissa (2020)

Kun elämänkumppanini sekä itse olemme 78-vuotiaita eikä lainkaan vailla sen enempää psyykkisiä kuin fyysisiä kremppoja, ei chileläistä dokumentin ja fiktion osuvaa sekoitusta ole helppo katsoa. Hieman sulateltuani fiiliksiä totean että katsomiskokemus on sekä ahdistava että vapauttava. Arvelen että sama kaksijakoisuus koskee myös elokuvan herättämiä näkökulmia oman ikäistemme koronatunnelmiin.

Yksi hätkähdyttävä ajatus ainakin syntyi: voisinko minäkin lähteä johonkin hoivakotiin samanlaiseen tutkijan tehtävään? Ja tulisinko samaan johtopäätökseen kuin yhtä aikaa elämänviisas ja empaattinen agentti Don Sergio? Vanhainkodissa, missä on 40 naista ja neljä miestä hoidossa näyttäisi yksinäisyys, tai ainakin harvat tai olemattomat omaisten vierailut olevan suurin ongelma.

Elokuva on painava, mutta ei raskas puheenvuoro kasvavan vanhusväestön elämän tilanteista. Toisaalta se kertoo, miten eritteet ja unelmat uudesta parisuhteesta, elämän pienet ilot ja lähestyvä ikiuni luovat sateenkaaren eri värejä - ei onneksi mustavalkoista - vanhainkodissakin, missä ainakin hoitajat tekevät parhaansa - heidän kuten yleensäkin ihmisten tehtävä kun on auttaa toisia ihmisiä


                Don Sergiosta - salaisesta agentista - on tullut pelastava enkeli vanhainkoidissa. Hän myös                             paljastaa puutteet, mitta niistä suurin osa paljastuu vanhainkodin ulkopuolisista ihmisistä. 


Kommentit

  1. Aika erilaista on chileläisillä vanhuksilla, vaikka yksinäisyyttä on sielläkin. On halailua, suukottelua, juhlia... Sergio on ihana, sosiaalisesti taitava herrasmies. Tavassa, jolla hän tyynnyttää muistisairaan mieltä, olisi on opittavaa monella sairaanhoidon ammattilaisellakin. Tuollaisia seurustelu-upseereja voisi palkata vanhainkoteihin; uskon, että se edistäisi vanhusten hyvinvointia. Tosin olen kuullut, että miehistä on syntynyt myös tappelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kun tulee kommentti Unknown tekee mieli päätellä tai arvuutella, onkohan joku tuttu.
      Se siitä.
      Saman suuntaisa mietteitä. Omasta hoitoalan kokemuksesta lastensuojelusta muistan, että vanhemmat, koulutetut ja/tai kokeneet naiset olivat viisaita ja sitkeitä hoitajia..

      Mietin myös, onko meilläkin niin, että vanhainkodeissa ja vastaavissa on enemmistö naisia, ja mistähähän moinen johtuu. No, naiset elävät pitempään, on luonnollinenen syy..
      Voipi käydä niin, että pian olen itsekin jossakin hoivakodissa - itse haluten mieluummin kuin vastentahtoisesti.

      Mutta elokuvalle annan reilut neljä tähteä, ja se sopii kaikille, jotka haluavat oppia ymmärtämään enemmän omasta ja toisten vanhenemisesta ja luopumisesta

      Poista

Lähetä kommentti