Orson Welles: Citizen Kane (1941)

 

Elokuva on valittu ärsyttävän monta kertaa maailman parhaaksi (miehen ohjaamaksi) elokuvaksi, kun taas Piano on mainittu parhaaksi naisen ohjaamaksi. Ihmettele nyt tätäkin. Citizen Kanen valinnassa ei koskaan mainita ohjaajan sukupuolta, kun taas Pianossa on.

Kane on myös niin läpikotaisin tutkittu ja tulkittu, että on tuskallista yrittää löytää jotain jo ennen sanomatonta. Niinpä kerron mieleen juolahdukseni.

Eurooppalainen psykiatri Alice Miller (1923 - 2010) kertoo mm. teoksessaan Alussa oli kasvatus psykologisesta käsitteestä projektio eli siirtovaikutus. Adolf Hitlerin kohdalla se tarkoittaa seuraavaa. Hänen vanhempansa, erityisesti isänsä, kasvattivat häntä erityisen ankarasti ja ruumiillista kuritusta käyttäen. Adolfilla ei ollut minkäänlaista pakotietä välttyä käsittämättömältä julmuudelta.

Jossakin vaiheessa Adolfille selvisi, että hänen isänsä voisi olla juutalainen,

Projektio tarkoittaa Hitlerin kohdalla, että hän halusi kostaa isälleen moninkertaisesti kaiken kokemansa vääryyden - ja tapatutti noin kuusi miljoonaa juutalaista. Usein siirtovaikutus toteutuu moninkertaisena suhteessa alkuperään, koska esim. kostoa on joutunut pidättelemään niin kauan.

Kane sai suuren perinnön ja joutui pankin kasvatettavaksi. Hän joutui inhimillisten kasvattajien hylkäämäksi.. Tapahtui ns. lapsuuden loppu symbolisesti myös mäkikelkan menettämisenä.

Kansalainen kasvoi epäkansalaiseksi eli kylmän kapitalismin hyödyntäjäksi ja pyrkyriksi saavuttamaan raharikkauden kautta valtaan. Mutta kuvernööriksi asti hän ei yltänyt kun ei muistanut median ja kapitalismin armotonta kaksinaismoraalia suhteessa rakkauteen.

Hitler halusi tuhota juutalaiset väkivaltaisemmin kuin hänen isänsä kohteli häntä. Kane halusi tuhota kasvattajansa kapitalismin ryhtymällä kansalaiseksi - kuten elokuvan nimikin kertoo - ja pyrkimällä poliitikoksi. Vaan hänkin käytti kasvattajiensa, kapitalismin sekä rahan ja median vallan opettamia vääriä keinoja.

Niinpä - miten kävikään Adolf Hitlerille ja Charles Foster Kanelle?

*****



Kommentit