Mikko Niskanen:Syksyllä kaikki on toisin (1978)

Riipaiseva draama pienen maalaiskunnan talousvaikeuksista, missä pääosaan joutuu paikallispankin johtaja. Häntä esittää pateettisestikin ohjaaja itse ja katsoo lähikuvassa tuskaisesti suoraan kameraan. Koskettavinta on pankinjohtajan noin kymmenvuotiaan pojan, Juhan ja tämän kaverin suhde. Pelkäsin pitkään, että tuo kaveri hyppää kuolemaan oman tilanteensa takia, mutta ehkäpä ystävyyden voimapelastaa. Ja tuota voimaa Juha on ehkä saanut isän kanssa tehdyltä yhteiseltä kalaretkeltä.

Sydämensivistynyt pankinjohtaja haluaa korjata aikaisempaa. Hän kaataa vahingossa kalaretken jäljiltä haavin asuintalonsa rappukäytävässä.Vähän myöhemmin, yht'äkkiä hän lähtee perheensä ruokapöydästä, muistaa haavin ja käy nostamassa sen pystyyn. Mies haluaa huolehtia että kaikki – niin elollinen kuin eloton – on kunnossa. Pankinjohtajan hyväntahtoisuus ja auttamishalu vie hänet itsensä lopulta tuhoon.

Pieneen kylään sijoitettu tarina oli ajankohtainen, sama tarina valitettavasti on totta nyt yli 40 vuotta myöhemmin isommalla ja kylmemmällä tavalla.

Kommentit