Matti Ijäs: Painija (1985) sekä Pilkkuja ja pikkuhousuja (1992)

Matti Ijäs on Aki Kaurismäen lisäksi yksi suomalainen, tuottelias ns. auteur -ohjaaja. Tittelin kriteereinä pidetään, että sama henkilö sekä käsikirjoittaa että ohjaa elokuvan ja että elokuvan kerrontatyyli on persoonallinen, valtavirran elokuvista poikkeava. Ehkäpä groteski surrealistinen huumori sopii Ijäksen tavaramerkiksi.

Tämä - kutsutaan sitä vai ingressiksi - sopii molempiin elokuviin.

Painija

Painija on yksi ehdottomia suosikkejani. Onko mitään niin puhdasta, "ansaittua" ja kaunista rakkautta kuin painijan ja vanhahkon naisen suhde, kun he pakenevat mielisairaalasta ja vetävät tavarajunan yksinäisen vaunun köysillä järven rantaan.

Kaksi rujoa laitapuolen kulkijaa, näyttelijä- ja painimestari Esko Hukkanen (1927-2016) välittävät toisistaan ja rakastuvat toisiinsa, hän hyväilee hellästi ja varovasti ikisuloisen Soli Labbartin (1922 -2003) rintoja. Ja kesken tämän sanoinkuvaamattoman kauniin ja herkän, kokonaisen ihmisyyden rikkovat mielisairaalan hoitajat, jotka palauttavat heidät laitokseen. Seuraukset ovat järkyttäviä ja kohtalokkaita, eikä - onneksi - edes Ijäksen yllä mainittu tyyli pysty peittämään niiden inhimillistä surullisuutta.

Siitäkin voi jotain päätellä, että Jukka Kajava piti sitä käänteentekevänä televisioteatterissa.

Soli Labbart Painijassa

Esko Hukkanen

Pilkkuja ja pikkuhousuja

Tarina kertoo villin ja välillä härskinkin huumorin keinoin tekstin, erityisesti runon synnyttämisen vaikeuksista. Paavo Pentikäinen (1938-2013) tekee vahvan roolityön keski-ikäisenä, eronneena ja rahattomana runoilijana, joka ei saa kunnon tekstiä ennen kuin on kaatanut eteen tulevan naisen. Ja niitä elokuvassa riittää kuten paljasta pintaakin.

Turun Sanomien "yhden tähden" Tapani Maskula mainitsee, että alun huumori kääntyy loppua kohti yllättävän vakavaksi tarinaksi tekstin luomisen vaikeudesta. Ijäs itse ollut ollenkaan tyytyväinen elokuvaan, ja tiesi sen jo elokuvaa tehdessään.

Painijan sijoitan mestariluokkaa, Pilkuille ja pikkuhousuille ***

Kommentit