Krzysztof Kieślowski: Lyhyt elokuva rakkaudesta (1988)

Puolalaisen mestarin Dekalogin kuudes elokuva hapuilee ihmisten arvoituksista suurinta, rakkautta. Sen alkuperäinen versio kuuluu ohjaajan Dekalogi- eli Kymmenen käskyä -sarjaan. Nyt on vuorossa kuudes käsky, joka suomeksi kuului elokuvan tekoaikana Älä tee huorin.

Kun minulta on kysytty, mikä mielestäni on vaikuttavin näkemäni elokuva, olen päätynyt tähän. Olenkin katsonut sen neljä kertaa. Filmin näkökulma aiheeseen on kapea. Se rajoittuu varastetun kiikarin näkökenttään. Nuori, vanhemmiltaan rakkautta saamaton mies kiikaroi kauniin nuoren naisen seksielämää salanimellä K.P.A.M = Kaunis Peppu Antaa Mielellään.

Nuori Tomek tekee kaikkensa saavuttaakseen Magdan huomion ja rakkauden. Ehkä Tomek etsii aitoa rakkautta aidommin ja kiihkeämmin, mutta saavuttaakseen haluamansa piilottaa toisen miehen Magdalle lähettämät. rakkauskirjeet. Magda taas seksuaalisesti kokeneempana häpäisee Tomekin kiihottamalla Tomekin laukeamaan: Heittää tälle pyyhkeen ja sanoo: " Tässä on kaikki rakkaudesta", Tomek pakenee ja viiltää kylpyhuoneessa ranteensa uki. Hän joutuu pitkäksi aikaa sairaalaan. Magda etsii häntä epätoivoisesti. Hän ehkä oivaltaa, että jos Tomek on tehnyt huorin katsomalla kiikarilla hänen rakkauselämäänsä ja salannut kirjeet, niin hän on itse tehnyt huorin pelkistämällä rakkauden pelkäksi seksiksi ja häpäissyt Tomekin rakkauden kaipuun.

Elokuvasta on kaksi loppuratkaisua. Toinen täysin pessimistinen, missä Tomek ei halua edes tuntea Magdaa. Toisessa, pidemmässä versiossa. Magda pääsee toipuvan, mutta nukkuvan Tomekin huoneeseen. Hän katsoo ja muistelee mitä Tomek on nähnyt. Silloin hänelle palautuu mieleen keskustelu Tomekin kanssa missä tämä kertoi kerran näkemästään: "Sinä itkit silloin".

Kommentit