Jörn Donner: Perkele - kuvia Suomesta (1971)

Selkeä ja ajanmukainen, pitkälti haastatteluihin perustuva dokumentti Suomesta vuonna 1970, jolloin eduskuntavaaleissa voiton käärivät SMP ja Kokoomus. Kansan syvien rivien edustajien puheenvuoroja säestävät Jarkko Laineen sanoittamat laulut, joita esittävät mm. Rauli "Badding" Somerjoki, M.A.Numminen ja Arja Saijonmaa.

Elettiin niin maasta kuin maalta muuton aikaa, ja niinpä vertailukohdiksi tulevat Tukholma, Haaparanta ja Australiakin parempine palkkoineen, vapaampine seksipalveluineen ja lämpimämpine ilmastoineen.

Itse olin tuolloin ensimmäistä vuotta ns. epäsosiaalisten poikien vastaanottokodin johtajana.

Muistan hyvin kun konsultoiva psykologimme riemuitsi SDP:n kärsimästä vaalitappiosta.

Muistan myös että minun bruttopalkkani oli noin 990 markkaa kuukaudessa. Australiaan muuttava metallimies tienasi Suomessa 500 markka, mutta hänelle oli luvattu yli tuhat markkaa siellä lämpimämmässä maassa.

Yleensä haastateltujen ihmisten näkemykset vaikuttivat tasapainoisilta ja sopeutuvilta. Toisaalta asiat olivat huonosti, mutta toisaalta hyvin. Tehtaan työntekijä, nainenkaan ei suostunut sanomaan, että palkka olisi huono, vaan kohtuullinen, hän oikaisi kaksi kertaa haastattelijaa.

Poliitikoista haastateltiin mm. Pertti Salolaista, Veikko Vennamoa, Johannes Virolaista, Taisto Sinisaloa ja Väinö Leskistä, joka viime mainittu kuvasi mielestäni hyvin tavallisen ihmisen mahdollisuuksia vaikuttaa ministerien tekemisiin.

Annan viisi tähteä elokuvan tuomasta ymmärryksestä sen ajan elämän(i) menoon.

Kommentit