Heidi Köngäs: Liian paksu perhoseksi (1998)

Kuvitelkaa, teoksen, mihin elokuva perustuu, on kirjoittanut vuonna 1927 Laihialla syntynyt Sisko Istanmäki - niin ja elokuva on kuvattu lähinnä Alavudella.

Jos Simpauttaja ja Kivenpyörittäjän kylä ovat minulle rakkaita Lieksan ja Ilomantsin takia, niin pitäisikö minun nyt matkustaa Alavudelle. Pääseeköhän sinne junalla?

Vaan elokuvalle antamani pisteet ansaitsevat päosien esittäjät, Kaarina Hazard, Kaisu ja häntä puolet pienempi Mika Nuojua. Erni. Jälkimmäisen hirviömäinen äiti ja tätä tukeva keikistelevä hoikkuusidoli sisko tekevät parhaansa kaataakseen Kaisun ja Ernin rakkauden ja yhteisen kaupanpidon.

Kaisulla on nuoruudestaan kokoonsa ja voimaansa liittyvä tragedia murrosiältä. Pääosaan nousee kuitenkin Ernin ongelmallinen äitisuhde. Sivuosissa tarinaa vahvistavat tyhjenevä maaseutu ja Ruotsiin muutto ja sotaveteraanit. Toki ennen muuta rehevän ja miestään isomman ja määrätietoisemman naisen taistelu saadakseen arvostusta kaikelle tekemiselleen on tarinan pääviesti. Mutta sekin tapahtuu vasta kun Ernin äiti ja sisko ovat muuttaneet kuka minnekin.

Vuonna 1998 televisiossa esitetty elokuva ja 1960 -luvulle sijoitettu tarina sai yli miljoona katsojaa.





Kommentit

  1. Ainoan kerran olen nähnyt juurikin tuolloin vuonna 1998 vaikka hyvänä elokuvana tätä silloinkin pidin. Tarinan äiti ja sisko jäivät mieleen todella inhottavina ihmisinä, mikä vielä lisäsi sympatiaa pääparia kohtaan.

    VastaaPoista
  2. Muistanko oikein, että kysyit, olenko nähnyt elokuvan "Niin kauan kuin sydän lyö. Nyt katsoin, en suosittele heikkohermoisille. Ehkä vässän huomenna blogin, jos saan nukutuksi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti