John Cassavetes: Naisen parhaat vuodet (1974)

Vavahduttava ja vangitseva, osin ahdistava ja epätoivoinen elokuva, sopii erityisen hyvin hetereparisuhteen miehille. Kun naisen ja äidin psyyke hajoaa, mitä mies, Nicky, tekee. Yrittää pakottaa tämän rauhoittumaan raivoamalla, lyömällä ja lopulta lähettää vaimon hoitoon. Sitten loistavan roolityön tekevä Peter "Columbo) Falk,  Nicky, kieltää kavereitaan puhumaan asiasta, "kasvattaa" 5 - 10 -vuotiaita lapsiaan antamalla heille juotavaksi olutta.

Kun elokuvan vaimo Mabel, Gena Rowlands palaa hoidosta, mies on suuren joukon tuttujaan vaimoa kotiutusta juhlimaan. Tulee lopulta edes hiukan järkiinsä, ja vastaanottajiksi jäävät vain sukulaiset ja lääkäri. Sitäkään ei vaimo kestä. Lopulta muutkin poistuvat ja perhe jää keskenään näennäisen rauhallisesti harmoniaan, mutta katsoja tietää takuuvarmasti, että kysymyksessä hauras himmeli  ja "huojuva talo"

Gena Rowlandsin Mabelilla on elokuvassa varmaan tuhat erilaista kasvojen ilmettä. Ne lähes ylittävät vaikuttavuudellaan katsojan sietokyvyn . Ei ihme että elokuva on K 16, vaikka siinä ei ketään tapeta, ei edes kuole, eikä aikuisen intiimiä  paljasta pintaakaan näy lainkaan.

*****

Kommentit