Eija-Elina Bergholm: On neidolla punapaula (1977)

Neljä tähteä tulevat muistoista ja assosiaatioista Anu Kaipaiseen, jonka tekstiin elokuva perustuu.

Anu Kaipaisen olen tavannut henkilökohtaisesti Oriveden opistolla joskus 1980-luvun lopulla. Hän oli lyhyt ja pyöreä. Hänen olemuksessaan - kasvoissa ja silmissä - oli jotain sielukasta lumoavaa, luoksensakutsuvaa. Tiesin hänen miehensä Osmo Kaipaisen, Suomen Norjan suurlähettilään (sd) ja tunsin henkilökohtaisesti Osmon veljen Riston, joka toimi Hyvinkäällä äidinkielen opettaja ja kulttuuritehtävissä. Myös Risto oli sosialidemokraatti kuten minäkin silloin.

Olen lukenut tuon kirjan mutta en siitä paljon muista. Sen sijaan osaan ulkoa Anun kirjoittaman Nuoruustangon, jonka Kiti Neuvonen laulaa Peter von Baghin elokuvassa Kreivi. 

Myös juuri 70 vuotta täyttäneen Kitin olen tavannut oman talon Naamabaarissa Turussa Jukka Heikkerön seurassa. Oli henkevät ja sydämelliset keskustelut.

Elokuva on koskettava, mutta sitä häiritsee jokin kokemani tekotaiteellisuus, millä kerrotaan Lapin luonnosta ja taikavoimasta. Pääosan Annikin roolissa on vahva Anja Pohjola ja sivuosissa suomalaisen elokuvan suuri pari Irma Seikkula ja Toivo Mäkelä.

****


Kommentit