Ville Jankeri: Metsäjätti (2020)

Aloitan arvion lainauksella MTV:n palstoilta

Suomalaisten elokuvien hallitseva aihepiiri on jo vuosia ollut nuorten aikuisten ihmissuhdepiehtarointi puutarhajuhlissa tai hyvinvointilähiöissä. Yhteiskunnallisia elokuvia tehdään vähän. Sellainen on nyt Metsäjätti, kertomus vaneritehtaan työläisten kamppailusta globaalin pörssibisneksen nappuloina. Kuin päivän uutisista.

Miika Nousiaisen tekstiin perustuva elokuva on osuva ja ajankohtainen. Ihmisten, yksilöiden elämä on keskiössä, ja sitä kautta voi ymmärtää yhteiskunnan rakenteista ja pörssiyhtiöistä.

Hienoa on nähdä pääosan esittäjän kasvu, ja sen rakennusainekset - isän kuolema ja sen tausta, lapsuuden ja nuoruuden ystävä, Linda- vaimo ja lapsen syntymä. Ihminen on houkutuksille altis, mutta jossain on raja, kun  ystävyys ja rakkaus jelppaa inhimillisyyden suuntaan.

Elokuvan asetelma maaseutu/kaupunki on kuin  vanhoista suomifilmeistä, mutta osoittaa toisaalta, että oman taustan tiedostaminen ja kunnioittaminen auttaa.. Ratkaisu on Nousiaisille tyypillinen: ihminen voi oppia uudet eettiset säännöt ja rakentaa parempaa elämää.

Kommentit