Elokuussa 2020 nähdyt lyhyesti

Visa Koiso-Kanttila: Kaiken se kestää (2017) ***

Aikuisten uskottomuus- ja seksisekoilut ovat elokuvan pintaa, mutta raastavinta sitä on seurata lasten näkökulmasta, kun kaikki vastuuttomuudet tapahtuvat heidän näkeminään ja kuuleminaan.

Cesc Gay: Paras ystäväni Truman (2015) ****

Oman  lähestyvän  kuoleman tajuaminen tuo esiin rehellistä puhetta. Sivupääosassa Truman-koira. Hieno tarina ystävyyden  ja vanhenemisen ja sairauksien vääjäämättömästä foimasta.

Rainer Werner Fassbibder; Maria Braunin avioliitto (1978) *****

Länsi-Saksan taloudellinen nousu II maailmansodan jälkeen ei auta ihmissuhteissa eikä henkisessä ilmapiirissä. Hanna Schygulla on vain niin upea.

Heikki Kujanpää: Putoavia enkeleitä (2008) ***

Sekava tarina Lauri Viidan ja Aila Meriluodon kirjailija-avioliitosta. Tommi Korpela uhoaa ja sekoaa ja "tytär" ei osaa elää itse, kun muistelee isäänsä.

Stanley Kubrick: Kunnian polut (1957) ****

Sodan tai enemmänkin kunnianhimon ja uralla ylenemispakon kuvaus ensimmäisen maailmansodan ajalta (ranskalaisesta) vinkkelistä. Lopussa naisen esittämä saksalainen laulu jäi osin arvoitukselliseksi. Onneksi Kubrickilla on upeampiakin näyttöjä osaamisestaan

Hannaleena Hauru: Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2017) ***

Ikäiselleni vaikeuksia tuottava, mutta mielenkiintoisia teemoja kuten jääkiekkoilijaan ihastuminen, milloin ja kuka valitsee nuoren miehen uran bestisten ystävyyden murtuminen, oman ideologia ylläpitäminen ja sen hinta. Myös meri, veneet, prätkät, TPS ja  Juhani Tamminen mukana

Charles Chaplin: Kultakuume (1925) *****

Kultakuume on lumoava, fiktiivinen, yksilöjen tekemisten kautta etenevä tarina kullan ja rahan himosta keskellä julmaa Alaskaa. Yliammutut äärityypit ja mestarin omat käsittämättömän upeat temput sen ajan tekniikka huomioon ottaen eivät lakkaa ihastuttamasta ja hämmästyttämästä. Kengän keittäminen nälkiintyneitten ruoaksi on elokuvahistoriaa ja legenda. Odotankin kovasti Chaplinin mielestäni  koskettavinta ja omakohtaisinta Parrasvalot -elokuvaa. Myös elokuvan musiikki on mestarin käsialaa

Matti Ijäs: Lähimmäisen rakkaus (2017) ****

Kärkevä ja kuvaus tylyn itsekkyyden ja lähimmäisen rakkauden taistelussa, missä taustalla toisaalta lievästi kehitysvammaisen oikeudet ja mahdollisuudet, toisaalta taloudellinen menestys ja työura. Jopa KO saatiin mukaan rakentamaan pohjaa kompromissille, minkä oikeudenmukaisuudesta voi olla montaa mieltä.

Alan J. Pakula: Ansa - Parallax View (1974) **

Elokuva olisi teemansa - luottamus yhteiskunnan hävinnyt - toimivuuteen ansainnut ainakin yhden pisteen. Toteutus taas oli niin perin amerikkalaista meininkiä että ällötti. Miesten välisiä nyrkkitappeluita ja ampumisia, spektaalleita, poliisautojen kilpa-ajelua, toimintaa, action itse toiminnan vuoksi, toimittaja, senaattorit, rikollisryhmä, salaliitto, väärät henkilöllisyydet. Täysi lataus 1970-luvun jenkkimenoa. Mitähän Trumpin maassa tulevien presidentinvaalien aikana tapahtuukaan.


Kommentit