Heinäkuussa 2020 nähdyt lyhyesti

John Schlesinger: Midnight cowboy (1969) ****

Dustin Hoffmanin loisto-osa, amerikkalainen unelma menestyksestä. Suuret unelmat murentuvat, mutta elämässä häviön puolella olevat pelastavat toisensa. tosin usein laittomin keinoin.

Antti J. Jokinen: Helene (2019) ****

Nuori, lahjakas taiteilija rakastuu, mutta tulee jätetyksi. Kuitenkin ystävyys säilyy ja miehestä tulee Helenen tukija ja taiteen ihailija

Jean Vigo: l´Atalante (1934) ****

34-vuotiaana kuolleen Vigon ainoa täyspitkä elokuva kuvaa jokimatkaa Seinellä kohti Pariisia. Merikarhu, kapteeni ja tämän tuore vaimo näyttelevät kuten sen ajan (1934) kuuluukin eli täysillä, rakkautta, huijareita, naiviutta ja solidaarisuutta.

Jean Renoir: Retki maalle (1946) *****

Impressionismin ja romanttisen draaman mestariteos. Seurueen miehet sen kun kalastavat, ja äiti ja tytär kiinnostavat paikallisia miehiä.

Wiktor Ericson: Mansikkamaa (2017) ****

Puolaisperhe Ruotsin "kansankodissa" halpatyövoimana. Luokkaerojen vaikeuttama rakkaus, Wojtek ja Annelie. Lyhyesti elokuvan tarinan voisi määritellä yhteiskunnalliseksi juorisokuvaukseksi. Elokuvan nimestä tulee väkisinkin mieleen Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen.

Juho Kuosmanen: Hymyilevä mies (2016) *****

Mutkaton, koskettava, jopa simppeli tarina Kokkolan leipurin ja kommunistin kihlauksesta Raijan kanssa samana päivänä kun mestarinyrkkeilijä Olli Mäki häviää Olympiastadionilla jenkkien Moorelle tyrmäyksellä toisessa erässä. Asiat pannaan tärkeysjärjestyksen. Elokuvan lopussa vastakihlanneita tulevat vastaan  - niin osaatko arvata tai päätellä, ketkä?

A.F. Murnau: Auringonnousu (1927) *****

Yksinkertainen, yleisinhimillinen tarina, mykkyys ja hitaus pakottavat tai auttavat näyttelijä ylivertaiseen ilmeillä kertomiseen, kuvaus välillä aivan hurjaa ja katsojankin mielialoja luotaava musiikki, pikkulapsi ja sika ainutlaatuisissa osissa, maaseutu ja kaupunki, vastakkainko?

Pier Paolo Pasolini: Matteuksen evankeliumi (1964) ****

Kaunistelematon ja anti-ideologinen tarina Jeesuksen kasvusta. Hänestä tulee yhtä aikaa lempeä ja tuomitseva kuten niin monet uskonnot ja poliittisetkin ääri-ideologiat - vain omat hyväksytään ja palkitaan. Vääräuskoiset tuomitaan. Kaunistelu ja kiiltokuvat loistavat poissaolollaan.

Kommentit