Bennett Miller: Capote (2015)

Erinomainen ja samalla hirvittävä. Toivottavasti ei tule kaikkine nimiosan suusta tulleine valheineen yöunta pilaamaan. Ei toki nimiosan esittäjä turhaan saanut Oscaria.

Tällaistako on kirjailijan taustatyö, jotta kirjasta tulisi myyntimenestys. Hyi, sanon minä. Elokuvalla pitäisi olla sama nimi kuin kirjalla mitä hän kirjoittaa, mutta ei kerro sitä Perrylle, joka on tappanut koko perheen muutama vuosi sitten: Kylmäverisesti.

Truman Capote ystävystyy Perryn kanssa, jotta saisi tarpeeksi kovan ja myyvän aiheen kirjalleen. Hän muka yrittää pelastaa Perryn hirttotuomiolta, mutta ei ilmeisesti haluakaan sitä. Se taitaa paljastua lopulta Perryllekin. Tämän kuoltua kirja ilmestyy, ja siinä hänet kuvataan lähinnä hirviöksi. Yhtä hyvin voisi kirjan kirjoittajalle antaa vastaavan epiteetin.

Minun ajatukseni menivät osin sivuraiteelle kun rupesin miettimään Capoten ystävää Harper Leetä, Kuin surmaisi satakielen -teoksen kirjoittajaa. Satakielessä sain käsityksen, että kirjassa puolustettiin mustia, mutta jostakin luulen lukeneeni, että hänenkin ajattelunsa olisi myöhemmin muuttunut. Oikaiskoon ken tietää, että olen väärässä - toivottavasti.

Mainittakoon että Harper Lee eli vanhuutensa hoitokodissa kuuroutuneena ja puolisokeana, kun taas Truman Capote kuoli alkoholismin seurauksiin. Elokuvassa annetaan ymmärtää, että ristiriitainen "ystävyys" Perryn kanssa ja sen seuraukset kirjan sisältöön ja ehkä menestykseenkin olivat osin juomisen taustalla.

He esittävät Truman Capotea ja Harper Leetä

Kommentit