Aki Kaurismäki: Tulitikkutehtaan tyttö (1990)

Elokuvan voi tehdä vaikka tulitikusta, sanoi Aki kun joku moitti että Suomessa puuttui aiheita kunnon elokuviin. Ja niin syntyi reilun tunninmittainen kokonainen maailmankuva, jonka The New York Times- lehden toimittajat ovat listanneet oppaaseen tuhannen parhaan elokuvan luetteloon.

Elokuvasta voi tulla mieleen vaikkapa H.C. Andersenin Pieni tulitikkutyttö, Anni Swanin Iris rukka tai Dostojevskin Rikos ja rangaistus.

Tyttö - siis nuori nainen - asuu kossua ryyppävien äitinsä ja isäpuolensa kanssa, jotka vievät hänen vähät tienistinsä. Hän haaveilee rakkaudesta, käy tehtaalla töissä ja joskus iltaisin tansseissa, missä yleensä kukaan ei hae häntä.

Kunnes tulee vielä yksi nykymaailman roisto, käyttää Iriksen rakkauden tyhjiötä hyväkseen, viettelee hänet seurauksena raskaus. Velmu mies kehottaa tyttöä pääsemään "toukasta eroon". Niin tämä pääseekin liikenneonnettomuudessa, missä lapsi kuolee.

Tulitikkutehtaan tytön oikeudenmukaisuuden tajua on loukattu tarpeeksi - tai liikaa - hän pyytää veljeltään neuvoa ja hankkii rotanmyrkkyä. Ensin hän myrkyttää tuon yhden yön sian ja sen jälkeen sekoittaa myrkkyä kotiväen koskenkorvapulloon. Reijo Taipale laulaa Unto Monosen Satumaan ja poliisit tulevat pidättämään tytön.

Kaurismäki tarvitsee vain tunnin ja viisi minuuttia kertoakseen ehjän tarinan elämästä ja maailman lainalaisuuksista - ihan täällä meillä Suomessa.

Mestariluokkaa


 

Rotanmyrkkyä ihmisoikeuksien rikkojille

Kommentit