Fred Scott: Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta (2020)

Ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia herättävä elokuva "legendasta jo eläessään", onhan tuo käsitekin arveluttava. Lisäksi minua, ruotsifania ärsyttää englanninkieli, vaikka monen Anderssonin työtoverin äidinkieli se ei liene.

En oikein päässyt myöskään täysin jyvälle Anderssonin kehittymisestä tai muuttumisesta ihmisenä, Väillä oli joitain osuvia näkökulmia kuten esim. "voiko tekemällä hyvää päästä irti syyllisyydestä, mihin on osallistunut katsomalla sivusta tragedioita ja hirmutekoja" kuten esim.kaasukammiotappamista. Tulee mieleen Aarne Tarkaksen elokuva Olemme kaikki syyllisiä jo vuodelta 1954. Se on vaikuttanut mm. minun koulutus- ja ammatinvalintoihini.

Scottin elokuvassa kerrotaan ja ystävänikin ovat kertoneet, että Anderssonin elokuvat ovat paitsi vakavia myös hauskoja ja humoristisia. Loppua kohti kuitenkin huumori vähenee, ja yhdeksi pääteemaksi taitaa nousta uskonsa menettäminen - ehkä ihmisiin, itseensäkin.

Mielenkiintoinen onkin vaihe, missä ohjaaja lopulta suostuu menemään hoitoon alkoholisminsa takia. Kymmenen päivä kuluttua keskeyttää sen, ja palaa työhönsä tavallista äreämpänä kun yrittää hillitä juomistaan. Hän selittää juomistaan sillä, että se pelastaa hänet pitkästymiseltä. Tuntuupa tutulta.

Itse käytin työpaikaltani saamamme sapattivapaan työharjoittelijana ns. Minnesota-hoitopaikassa. Siellä vastaus kysymykseen miksi Jeppe juo oli lyhyt ja osuva: Jeppe juo koska hän juo. Alkoholi aiheuttaa vähitellen lisääntyvää riippuvaisuutta. Muut ovat tekosyitä ja itsensä pettämistä.

Elokuvan loppupuolella on upea kohta. Nuori poika ja tyttö miettivät kohtaavatko he miljoonan vuoden kuluttua. Tyttö haluaisi silloin olla mielummin tomaatti kuin peruna.

Toivottavasti Yle Areena hankkii Erään rakkaustarinan ohjelmistoonsa. Tykkäsin siitä kovasti.

Roy Andersson

Kommentit

  1. Peruna- vai tomaatti? Minua se kohtaus nauratti, mutta voi siinä nähdä syvempääkin symboliikkaa. "Tomaatin idea on kätketty sen siemeneen. Oikeissa olosuhteissa tuo idea saa toteutua, nousta maasta hennon vihreänä, valoa kohden kurottuvana silmuna ja vankistua kukkivaksi ja haarautuvaksi köynnökseksi. Siinä missä oli vielä äsken keltainen kukka, on nyt pieni vihreä pallo. Se kiinnittyy oksaan kuin poikanen emon nisään, imee itseensä vettä ja ravinteita, kuumuu auringossa, kasvaa ja kypsyy, kunnes se on suuri, kiinteä ja niin raskas, että oksa taipuu tertun painosta kohti maata. Tomaatti on nyt punainen ja hehkuu, sen sileä pinta muistuttaa ihoa..." (Pauliina Vanhatalo, Tuntemani maailma)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin - minusta siinä yhdistyy tuo syvempi eli maailman ja elämän sellainen ulottuvuus, mitä ei usein tule ajatelleeksi ja ehkä nuoren tytön mietestä se, miten monessa suhteessa hänen mielestään tomaatti on perunaa "viehättävämpi" etc - ainakin nykymaailman arvostuksissa..
      Ei myöskää Pauliina Vanhatalon tekstin veroista hehkutusta ole yhtä helppoa kirjoittaa perunasta.

      Poista

Lähetä kommentti