Roger Michell: Nothing like a Dame (2018)

Hauska, viihdyttävä ja opettavakin dokumentti, missä neljä legendaarista ja aateloitua englantilaista näyttelijää, naista kuten elokuvan osuvasta nimestä voi päätellä, muistelevat uriaan. Onneksi he eivät kerro vain suurista voitoista, vaan myös vaikeuksista. Yhdelle pelko mennä näyttämölle tai kameran ja ison porukan eteen oli järjestelmällisesti pelottavaa. Kleopatran osa taas sai kieltäytymään osin epäonnistumisen pelossa. Ainakin kaksi näyttelijää kertoivat ongelmasta, minkä takana oli kokemus, etteivät he ole tarpeeksi kauniita.

Teeilta, johon heidät on kutsuttu kertomaan ja muistelemaan, on polveilevasti hersyvä. Nauru on herkässä, ja kilpailutilanteitten riidanpoikaset selvitetään lopulta huumorilla ja sopuisasti. Mennyt on mennyttä. Hauska on episodi, jossa kerrotaan erään tutun valmistautumisesta omiin hautajaisiin, miten pitkälle hän on suunnitellut ne. Kun sitten yhdeltä neljästä Damesta kysytään hiukan moittivasti, miksei hän ole valmistautunut, tämä vastaa: "Minä en aio kuolla". Vai oliko se: " Minä en suunnittele kuolevani".

Lopuksi hiukan vakavoidutaan. Jokaiselta kysytään neuvoja nuoruudelle. Hyvä oli niitäkin kuunnella, vaikka ei mitään järisyttävää saatukaan irti, ehkä kuitenkin kokemuksen viisautta eikä ainakaan tyhmää, etten kadu mitään.

Minua ei ole aateloitu enkä ole nainen. Olen kuitenkin aikuisten opettajana vetänyt kursseja, joiden osanottajat ovat kaikki miehiä, jopa ns. itsenäinen mies -kursseja. Niiden ideana oli vapauttaa miehet heille tarjotuista valmiista miesmalleista. Osanottajat olivat toki paljon nuorempia. Välillä iski masennus, kun huomasi miten vahvassa valmiit miesmallit istuivat, myös itsessa, mutta voi sitä vapautumisen riemua kun ns. fetissiroviolla mies poltti jonkin elämäänsä painavat taakan tai pakkomielteisen tavan harteiltaan.

Kommentit

  1. Korona-aikana tekee hyvää välillä nauraa. Kun sitä ei voi tehdä seurassa, kelpasi tämä dokkari minulle korvikkeeksi. Jos nämä naiset eivät katsojaa ihan sisimpäänsä päästäneetkään, he osasivat nauraa myös itselleen. Vanhenevan naisnäyttelijän asema ei ole helppo tähdillekään. Siihen ystävättäret hiukan kitkerästi viittaavat sanoessaan, että kun sopiva rooli vihdoin olisi tarjolla, sen saattaa saada, ellei tarjoukseen ole tarttunut Judi Dench (minunkin suosikkini).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä yritin miettiä, onko menestyksestä ja asemasta luopuminen vaikeampaa miehille. jotka ovat printeisesti pitäneet valtaa (asemaa).

      Samaa aietta käsittelee Filmitähdet eivät kuole Livepoolissa. Se on t ragediaa ja draamaa, mikä sopii minulle. Toki ei koronaa helpota ainakaan naurun avulla.

      Poista
    2. Sitä ei taida olla Areenassa. Ns. "vakavat" elokuvat ovat minunkin heiniäni, mutta joskus tekee nauru hyvää. Jostain syystä vaan TV:n viihdeohjelmat eivät naurata.

      Poista
  2. Dokumenteista puheenollen, Areenasta löytyy Minding the gap -dokkari, joka on yksi parhaita viime aikoina näkemiäni dokkareita. Aluksi vaikuttaa siltä, että elokuva kertoo nuorista rullalautailijoista mutta se syvenee luokkatietoiseksi ja koskettavaksi kuvaukseksi mieheksi kasvamisesta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti