Arto Halonen: Suojelusenkeli (2021) ****
Aiheeltaan tosi
mielenkiintoinen: maailmanpolitiikkaa, vahvaa psykologiaa suggestiota
ja hypnoosia myöten. Taas tulee mieleen tuttuni 1960-luvulta
Tampereelta, mieleltään herkkä ja älykäs, sekä hypnoosin
periaatteet tunteva mies.
Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1951,Kööpenhaminaan ja todellisuuteen. Mies ryöstää pankin, ampuu kaksi pankin työntekijää, mutta ei poliisia, Andersia, jää kiinni mutta rahoja ei löydy. Henkiin jäänyt Anders kysyy kuulusteluissa, miksi tämä ei ampunut häntä. "Sinä tottelit minua", kuuluu selitys.
Pallen - tappajan ja ryöstäjän menneisyyttä ja mukaan tulee Pallen ystävä Björn, jota Anders alkaa epäillä tämän hypnotisoineen Pallen. Mukaan tulevat myös puolalainen hypnoosin asiantuntija tri Rade ja Andersin vaimo Marie. Tämä tapailee Björniä, mitä Anders pitää vihoviimeisenä temppuna..
Kun elokuva tarinana päättyy, kannatta ehdottomasti lukea vielä tarinan historialliset taustatosiasiat
rr: Katsoimme elokuvan juuri,vaikka se oli saanut Aamulehdeltä vain kaksi tähteä, mutta Suomen Kuvalehdeltä kolme ja puoli. Yllätuimme, tämä tositarinaan pohjautuva draama oli hyvin tehty, kiinnostava ja vaikeasta aiheesta huolimatta uskottava.
VastaaPoistarr kirjoitti sellaista mitä en itse hoksannut: todella vaikea aihe tehdä uskottava elokuva. Mietin myös käsitettä "pitkäkestoinen suggestio" . Meidän ikäisillmme suggestio alkoi kasteessa kristinuskoon, uskonnonopetuksessa koulussa jne. Lapsen mielen tabula rasan, tyhjän taulun täytti Jumalan pelko, jonka kirisnuskon opetus suggeroi tabula rasan eli avoimen moraalin tilalle. Nyttemmin kapitalismi, kilpailu ja makkinatalouse ovat suggeroineet meitä niin, että voittaminen ja menestyminen häviäjien kustannuksella on moraalisesti oikein tai vähintäin hyväksyttävää
VastaaPoistaMiten osaat julkaista sen mitä mä olen ajatellut😊
VastaaPoistaEhkä ikä, sukupuoli ja keskustelut Petreliksen uimahallilla hiovat sieluja ja aivoja samaan suuntaan
VastaaPoista