Agnieszka Holland: Green border (2024) ****

 

Tapahtumat sijoittuvat lähinnä Puolan ja Valko-Venäjän rajalle Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hykkäyssodan aikana. Syyrialaisperhe, vanhemmat, kolme lasta ja ukki sekä afgaaninainen Leila laskeutuvat Minskiin. Perheen päämääränä on Ruotsi.


Nopeasti selviää miten he joutuvat ihmssalakuljettajien käsiin. He joutuvat synkkään, suoperäiseen metsään, ja alkaa armoton pallottelu Puolan ja Valko-Venäjän rajavartioiden ja armeijoiden välillä rahastuksineen: mustanpuhuva elokuva tapahtuu pitkälti pääosin metsässä. Nöyryytykset ja väkivalta ovat koko ajan läsnä. Maahanmuuttajat tai pakolaiset ovat Puolan viranomaisten mielestä osa "Putinin aseita". Ja toisaalta Lukasenka kostaa EU:lle sen pakotteista ja täyttää Euroopan huumeilla.


Pakolaisia tulevat metsään auttamaan myös vapaaehtoiset aktivistit, mutta he eivät osllistua kuljetusapuun, koska silloin heitäkin syytettäisiin salakujetuksesta, Psykiatriksi opiskeleva Julia on aktivistien keskeinen hahmo.


Elokuva tuo väkisinkin mieleen myös Suomessakin ajankohtaisen maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden käännytyskeskustelun ja lainsäädännön, ja on tässä mielessä enemmän kuin ajankohtainen. Eduskunta käsittellee käännytyslain jatkamista tänään, 27.3.2025.

Elokuvan ja käänteiden seuraaminen on vaikeata. Kannattanee selvittää ainakin jotenkin itselleen hybridivaikuttamisen ja käänytyspolitiikan ja vaikka rajavartioiden oikeudet. Toisaalta elokuvan katsominen motivoi vastaavien teemojen selvittämistä.




Kommentit

  1. rr: Näimme tämän elokuvan jo aikaisemmmin. Joka tapauksessa se vetosi tunteisiin kuin olisi ollut yhtenä pakolaisten joukossa. Välillä uskoin ja toivoi, mutta epätoivo ja suru veivät mennessään. Elokuva paljasti, miten kehenkään ei voi luottaa ja mikä voima "pahoilla" on.

    VastaaPoista
  2. Niin - on se kummallista, että luottamusmiesten kouluttajana tulee mieleen kysyä, voiko kenenkään luottaa. Kaikilla on oma lehmä ojassa tai oma etu mielessä, vaikka julistimmekin aikoinaan edunvalvonnan kirosanaksi

    VastaaPoista
  3. Uskotaan kuitenkin,että epäitsekkyyttä ja hyvyyttä on olemassa ja voimme siihennpyrkiä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti