Veikko Aaltonen: Tilinteko (1987) ****

 

Ensimmäinen ei-dokumenttiohjaus ohjaajalta, joka heti herättää uteliaisuutta ja kunnioitusta. Siihen myös elokuva nimi viittaa kuten myöhemmätkin esim. Tuhlaajapoika ja Isä meidän. Myös rakkaudella, Maire ja Juoksuhaudantie ovat varteenotettavia näyttöjä Aaltosen kunnianhimosta kertoa jotakin suomalaisista ihmisistä Suomen todellisuudessa


Tilinteossa mietitään, voiko ihminen päästä eroon menneisyydestään, erityisesti sen virheistä. Kaksi miestä - Esko Nikkari (1938 - 2006) ja Juhani Niemelä - ovat yhdessä ryöstänee postiauton kuljettamat rahat, ja toinen aikookin pitää rahat itsellään, toista hän ampuu selkään. Tämä joutuu leikkauksen jälkeen vankilaan, mutta ei koskaan paljasta varsinaisen saaliin vienyttä.

Ensimmäisellä lomallaan vankilasta kohtaavat pienellä paikkakunnalla ja on tilinteon aika. Toinen on jo pienen kaupungin johtaja ja ehdokkaana eduskuntaan. Hän tarjoaa paljastumisen pelossa 600.000 markkaa eli osan saaliista rikoksesta vaikenijalle. Ei edes ystävällinen ja lämmin nainenkaan - Kaija Pakarinen - pysty auttamaan Niemelää eikä uusi avioliitto ja lapsi Nikkaria.


Muistan elävästi, kun Nikkari Aki K:n elokuvassa Mies ilman menneisyyttä ampuu itsensä ja Markku Pölösen Kivenpyörittäjän kylässä käy keskustelua viikatemiehen kanssa. Tilinteossa hän vielä ampuu miehen, mutta väärän.
Itse kohtaan omat väärät tekoni tai valintani usein unissa - eikä ole aina kovin mukavaa

Kommentit

  1. rr:. Aamulehti oli antanut elokuvalle vain 2 tähteä - aivan liian vähän. Tilinteko olisihan omanlaisensa rikoselokuva, ei mitään liikaa, ei turhia selittelyjä ja loppui aivan oikeaan kohtaan.

    VastaaPoista
  2. Just niin, ei mitään turhaa, Juhani Niemeläkin pysyi AkI Kaurismäen (apulaiskäsikirjoittaja) mukaisessa suomen kielen rajoissa. TS:n Pekka Eronen taisi antaa kolme tähteä. Hän uskaltaa usein kertoa myös omakohtaisia tilanteita ja fiiliksiä omista katsomiskokemuksistaan. Eija Pakarinen on elokuvan vaatimaton symppis

    VastaaPoista
  3. Alkuasetelma oli mielenkiintoinen ja menneisyyden painolasti oli tunnettavissa. Mielestäni elokuvan lopun juonenenkäänteissä olisi ollut parantamisen varaa, vaikkakin se oli herkullisella tapaa kaksiaamaisuutta alleviivaava. Odotin Niemiseltä älykkäämpää tilintekoa, kunnanjohtaja olisi joutunut tilille äänestäjilleen, vaimolleen yms. Mutta ehkä hän (Nieminen) oli vain vihan sokaisemana väkivallan kannalla. T.Elina K.

    VastaaPoista
  4. Odotin niinkuin Elinakin viisaampaa ratkaisua Niemiseltä - rikos, petos, kosto -tarinassa. Ehkä se että hä lahti, mutta palasi hakemaan ne 600.000 markka ennakoi tulevaa ratkaisua. Toisaalta elokuva jätti auki, kuoliko kaupunginjohtaja puukotuksesta.
    Esko Nikkarin naurukohtaus vessassa on mestarillinen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti