Dokumentti: Tarina Ruotsista 1921 - 2023

Tage Erlanderia, kuvassa ravintola Kvarnenin seinällä Tukoholmassa ei mainita dokumentissa
 

Vuonna 1921 Ruotsissa käytiin valtiopäivävaalit. Niissä oli kaikilla aikuisilla yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Elettiin murrosaikaa - köyhyyttä ja työttömyyttä ympäri maata. 1930-luku alkoi Ådalenin laukauksilla, missä puolustusvoimat ampuivat viisi mielenosanottajaa, jotka vastustivat rikkureitten käyttöä. Alkoi Per Albin Hanssonin pääministerikausi, jonka tavoitteena oli yhteisöllisyys ja tasa-arvo. Saltsjöbadenissa päästiin sopimukseen, missä työehdoista sovittiin työnantajien ja työntekijöiden kesken ilman valtiota. Elettiin Alva ja Gunnar Myrdalin aikaa.


Sosiaalisen asuminen, hygienia ja lastensuojelu saivat tilaa, mutta toisaalta myös rotubiologia, kallojen mittaus ja sterilointi. Otettiin käyttöön käsite sisäiset viholliset. Romanit ja kiertolaiset olivat vainottuja.


Toisessa maailmansodassa Ruotsi pyrki olemaan neutraali. Talvisodassa Suomea lähti puolustamaan noin 10.000 vapaaehtoista. Juutalaisiin suhtautuminen muuttui Saksan tilanteen mukaan.

1950 -luvulla teollisuus kasvoi vauhdilla, verotulot nousivat ja eläkeoikeuksia laajennettiin.


Dokumentissa 1960-luvusta kerrotaan Uppsalasta. Itse oli siellä kesätöissä 1962 ja 63. Televisio valtasi alaa ja nuoret alkoivat harjoittaa "ruotsalaista syntiä". Minäkin hyväilin yhtä Monikaa.

Työelämässä siirryttiin ns. vaihe- ja urakkatyöhön, mitä itsekin tein Uppsala Ekebyssä.


Tarina loppuosa kulkee vauhdikkaasti. Ingmar Bergmanin elokuva Kohtauksia eräästä avioliitosta ja avioerojen suuri määrä, vaihtoehtoliikkeet, öljykriisi ja sosiaalidemokraattien 1976 vaalitappio myllersivät maata. Ihmiset hakivat identiteettiä ja sairaiksi luokitellut homoseksuaalit hakivat sairaslomaa työstä.


Selvittämätön Olof Palmen murha Tukholmassa aiheutti sekaannusta niin kansassa kuin politiikassa. Euroopan Unioniin äänestettiiin 1994. Lyhyesti kerrotaan myös maahanmuuttajista ja siirtotyöläisistä ja hyvästellään kansankotia 2000-luvulla. Lopuksi kertoja seisoo Kebnekaisen huipulla ja kertoo ilmastokriisistä.

Kommentit