Dokumentti: Tarina Ruotsin historiasta 1809 - 1921 ****½
Ruotsi reilu sata vuotta sitten |
Olen heräämässä olympiakisojen aivoja turruttavasta unesta. Ehkä siksi kirjoitin eilen blogitekstin elokuvasta Heräämisiä, missä katatooniseen tilaan vaipuneet ihmiset herätetään lääkehoidon avulla.
Onneksi oma tilani ei sentään päätynyt katatoniaan.
Puolifiktiivisestä elokuvasta hyppään historialliseen dokumenttiin Ruotsin historiasta ehkä juuri siksi, että se alkaa vuodesta jolloin Ruotsi joutuu sodan seurauksena luopumaan Suomesta. Niinpä se alkaa kun Ruotsin kuninkaaksi valitaan Bernadottesuvun Kaarle XIV Juhana. Hänen toivotaan valloittava Suomen takaisin 700 vuota vallinneeseen yhteiseloon. Vaan siihen hankkeeseen mies ei lähde.
Dokumentti siirtyy kuvaamaan köyhää, maaseutuvaltaista, vanhakantaista ja perin eriarvoista maata, missä kirkolla ja papeilla on erityisen paljon valtaa. Painetta muutokseen alkoi tulla kuitenkin mm. Tanskasta ja Saksasta. Skånessa 1849 syntynyt August Palm oli ahkera työväen aatteen julistajaa ja, vaikka riitaantuikin 11 vuotta nuoremman legendaarisen Hjalmar Brantingin kanssa.
Tarinan lopussa kerrotaan kuitenkin miten sosiaalidemokraatit, voimistuva naisasialiike ja liberaalit ottivat yliotteen. Kuningas Kustaa V joutuu luopumaan tosiasiallisesta vallasta, kun ruotsalaista kansan kotia - folkhemmet - aletaan rakentaa. Naisasialiikkeen voimahahmona mainitaan Fredrika Bremer, mutta minä jäin kaipaamaan Nobel-kirjailija Selma Lagerlöfia, joka myös on ratkaisemassa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden saamisessa myös naisille vuonna 1921.
Olen katsonut tuota ohjelmasarjaa. Suuresti olen pitänyt. Suurin huomio minulla oli alussa Ruotsin ja Suomen eroavaisuudet. Mehän olemme olleet aivan metsäkansaa, .etenkin täällä "yhteismaan alueella". Ainoa poikkeus valtion toiminnasta oli veronkantajien lisäksi Olavinlinnan seutu. Senköhän takia nämä savolaiset suvut (kuten omani) ovat pitkälti lähtöisin noilta seuduilta? Ehkä Turun seuduilla oltiin jo enemmän suuren valtakunnan osana. Ruotsissa oli ainakin yläluokka aivan omissa maailmoissaan. Hyvässä ja pahassa. Tässä jaksossa jäin miettimään Ruotsia 1866-1867 nälkävuosina sekä Snellmanin toimintaa Suomessa. Hänhän sai, kovasta omavaraisuuden puhumisesta huolimatta, kovasti moitteita toiminnastaan silloin. Nyt huomasin, että Ruotsissa olivat aivan samat ongelmat. Joten kyse oli varautumisen puutteesta sen ajan taloudessa eikä yksittäisten poliitikkojen toiminnasta.
VastaaPoistaMatin näkemys on historiaa paremmin tuntevan, kiitos siitä
PoistaItse huomasin yllättyneeni siitä Ruotsin varsinkin maaseudun köyhyydestä 1800-luvunlla. Jotenkin olin vain sellaisessa yleiskäsityksessä, että kaikki oli ainakin siihen aikaan paljon paremmin Ruotsissa kuin Suomessa