Ilkka Vanne (doc.) Tammisunnuntai 1918

Sodassa tarvitaan aseita

 

Minun koulumuistoni vuoden 1918 tapahtamista kouluopetuksessa - niin niitä ei ole. Ehkäpä ne olivat 1950 -luvun lopulla turhan lähellä. Meidän historian opettaja oli käsittääkeni oikeistolainen, enkä tiedä oliko se hänen vain opetussunnitelman mukainen ratkaisu.

Elokuvan käsikirjoittaja on Antti Tuuri, ja siinä tavallaan minäkertoja on yksi johtava suojeluskuntalainen. Itse asiassa siis kansalaissotaa ei käsitellä lainkaan. Elokuvassa eletään tammikuuta 1918 ja siinä notaan selvästi, että silloin alkoi vapaussota ja mitä sitten tammikuussa tapahtui.

Suojeluskuntalaiset onnistuivat vangitsemaan autonomian ja sortokausien ajoilta  Pohjanmaalla venäläisosastoja ja riisumaan heidät aseista. Saaliiksi saatiin niin kone- kuin muitakiväärejä. Niitä sitten tarvittiin sisällissodassa. Samoihin aikoihin työläiset ja SDP nimesivät kansanvaltuuskunnan, joka julistautui maan hallitukseksi.

Yllä mainittu kertoja pääsee ääneen. Hänen sanomansa tulkitsen niin, että suojeluskuntalaisten tavoite oli vapautua Venäjästä ja venäläisistä. Yhdessä puheenvuorossa eräs suojeluskuntalainen puhui, että tähän on saatava koko kansa mukaan. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan vapaussodasta tuli veljes-, kansalais - tai sisällissota. Sitä kertoja ei mainitse, miten punaisen ja valkoisen puolen valtavat luokkaerot taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa, ajoivat tilanteen sisällissodaksi, 

Kertoja toki mainitsee sodan jälkipyykin tapahtumat ja sitten oikaisee aika vauhtia 1930 -luvun ja kertoo kansan eheytymisestä ja vaurastumisesta vuoden 1952 olympiakisoihin.

Näin jälkiviisautena, varsinkin kun mielessä ovat Venäjän nykyteot, on helppo ymmärtää ja  hyväksyä vapaussodan idean alku, kuten se tässä elokuvassa kerrotaan, On myös myönnettävä, ettei se ole minulle kovinkaan tuttu.







Kommentit

  1. rr En ole vielä nähnyt dokumenttia, mutta se kiinnostaa. Itse olen päätynyt nykyään käyttämään nimitystä sisällissota. Paikkakunnallani toimii hyvin aktiivinen Vapaussodan perinneyhdistys. Olen ihmetellyt, miten vähän aikaa näiden yhdistysten perustamisesta on. Käsite vapaussota on perusteltu siinä mielessä, että maassa 1918 vielä varsin paljon venäläisiä sotilaita, ei ole perusteltua väittää maamme ollaan miehitetty, mutta sotilaat haluttiin aikaa pois. Pääasia on, että näissäkin asioissa ei koohoteta puolelta tai toiselta ja Yrjö Kallinen. Eilen jostakin asiaa lukiessani tuli mieleen, miten vähän aikaa on Neuvostoliiton hajoamisesta, sitten joissain, miten lähellä vuoden 1918 tapahtumat ovat meitä olleet. Mieheni syntyi vuonna1947, jolloin oli sisällissodasta kulunut vähemmän aikaa kuin mitä nyt on NL:n hajoamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mukava ja toistaiseksi pisin puheenvuoro tai kommentti blogitekstiini. Huomaan nyt että elokuvaan oikein dokumentiksi voi väittää.
      Todella aika menee mitä vanhmmaksi tulee, itse olen miestäsi viisi vuotta vanhempi ja minulla vuoden 1918 tapahtumiin vielä lyhyempi aika . Sen verran tiedän että äitini äiti teki jotain punaisten puolella ja äitini vanhinta veljeä valkoiset yrittivät pakottaa puolellensa.
      Mutta sitä aikaahan ei elokuva kuvannut ainakaan Paraisilla missä äitini koti sijaitsi. Toki opettava historian kertaus ja näkökulma ainakin minulle.

      Poista

Lähetä kommentti