Paul Verhoeven: Elle (2016) ****

Isabelle Huppert eli Elle

 


Jätän yhden tähden antamatta ainakin siitä syystä, että eloluvan voi niin monella tavalla käsittää väärin - eikä hoksaa sitä itse. Lukija voi puuttua minun väärinymmärryksiini, varsinkin kun pääroolissa on nainen eli Elle.


Elle on väkivaltavideofirman johtaja ja menestyvä alan kilpailussa. Tuotettaviin videoihin sisältyy tietenkin myynninedistämiseksi myös julmaa ja ällöttävää seksiä. Vaan sitten Elle tulee naamioituneen miehen raiskaamaksi. Hän ei reagoi kuten törkeimmän alistusteon uhrin jo tutkimusten mukaan pitäisi. Hän jatkaa elämäänsä ja työtänsä kuten ennenkin, mutta yrittää samalla selvittää raiskaajaan henkilöllisyyttä. Hän myös varustautuu uuden raiskauksen varalta sitä varten pippurisumutusten yms. avulla.


Mutta teot toistuvat, ja samalla paljastuu Ellen synkkä menneisyys sarjamurhaajan tyttärenä. Tärkeämpää kuitenkin on mielestäni ura menestyvänä liikkeenjohtajana, jonka on kestettävä kova maailma raiskauksia myöten. Äärimmäisyyksiin tarina menee siten, että Elle saa viimeisessä raiskauksessa orgasmin. Niinpä raiskaaja ja raiskattu ystävystyvät.


Niinpä minulle raiskaajan tapetuksi tulemisesta huolimatta näen tarinan uskottavana todellisuuskuvauksena siitä, että työ tekee kaltaisekseen. Kun tekee raakalaistuotteita, on kestettävä niitä itsekin. Isäni sanoisi: Tottumus on toinen luonto.

Kommentit

  1. Tämä oli kova ja raaka, mutta pidin elokuvasta paljon. Outoudessaankin se oli todentuntuonen, järisyttävä. Kaikki teot ja tunteet kertoivat ihmisistä, tässä porukassa ihmiskunnan uinuvat tunteet tulivat teoiksi,mitään ei piilotettu tai "ammatti ymmärtää".. Kuvaukseltaan ym Elle oli loistava. Isabelle Huppert on Meryl Streetin jälkeen lempinäyttelijäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti RR:llä ja minulla on hieman eri näkökulma. Siihe viiittaa ehkä "ammatti .ymmärtää" sulkumerkeineen. Minun ajattelutapani on että ihminen tule sellaiseksi mitä hän tekee (tottumus on toinen luonto). Haluan korostaa sitä ja vähentää annettujen ominaisuuksien merkitystä. Nyt tuli mieleen myös vahvasti Ben Furmanin kirjan nimen opetus: "Koskaan ei ole liian myöhäista saada onnellinen lapsuus". Koettu vääryys omassa lapsuudessa voi kääntyä taisteluvoimaksi vääryyksiä vastaan ja omien oikeuksien puolesta pitämiseksi.

      Poista

Lähetä kommentti