Aga Woszczynska: Hiljainen maa (2021) ***½

Anna ja Adam

 

On tietääkseni saanut erinomaisia arvosteluja. Ehkä ne ovat elokuvataiteen oivalluksista, mutta minulle ei ilmeisesti läheskään kaikki aukene.


Puolalainen, vähintään keskiluokkainen aviopari Anna ja Adam saapuvat täydellistämään parisuhdettaan luksuslomalle aurinkoiselle Italian saarelle. Kaikki ei suju kuitenkaan hyvin, kun uima-altaassa ei ole vettä, ja paikallinen nuori italiano tulee sitä kunnostamaan. Ehkä yksi keskeinen teema on hyväosaisten ihmisten vieraantuminen työtätekevän ihmisen todellisuudesta. Edes vakavan hädän hetkellä heillä ei riitä kykyä eikä edes tahtoa toimia ja auttaa.


Anna ja Adam joutuvat valheen, vaikenemisen ja syyllisyyden tielle, missä heitä auttaa luksushuvilan omistaja ikään kuin varmistaakseen rahalliset saatavansa. Elokuvan lopussa on symboliikkaa, mitä en oikein tajua. Ensin Adam lopettaa italianon kärsivän koiran ja hautaa koiran. Lopussa Anna ja Adam jatkavat ja nauttivat elintasolleen ja luokalleen sopivan laadukasta illallista. Nuori italiano tulee mukaan, mutta hänelle Adam ei kaada viiniä.


Mieleeni tulee jälleen yksi eniten rakastamistani elokuvista, Krzysztof Kieślowskin Lyhytelokuva rakkaudesta. Se kuuluu Dekalogiin eli Kymmeneen käskyyn ja käsittelee Kuudetta käskyä


Kommentit

  1. Harvinaisen kolea elokuva dialogia, värejä ja luksushuvilan minimalistista interiööriä myöten! Rikas puolalaismies taisi vaimonsa silmissä olla epämiehekäs pelkuri (sukelluskohtaus!), ja tämän piti voittaa häpeänsä mm. hyppäämällä jyrkänteeltä mereen, vaikka näyttikin pelkäävän vettä.

    Tulkitsin lopun näkymättömän illallisvieraan läsnäolon niin, että kuolleen, Italiaan muuttaneen arabinuorukaisen kohtalosta johtuva syyllisyys tulisi tästä lähin olemaan aina puolisoiden välillä. Hän oli siis sananmukaisesti "kutsumaton vieras", jollaisiksi paperittomia maahantulijoita elokuvassa kutsuttiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anonyymille, ilmeisesti minua reilusti nuoremmalle aivan oivallisesta tuon toisen kappaleen tulkinnasta. Se on kirkas ja oivaltava.

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen ja hienovarainen elokuva, joka jätti tosiaan sopivasti tulkinnalle varaa.

    Ensin ajattelin, että elokuvassa rakennetaan konfliktia kylmänkalseiden puolalaisten ja kuumaveristen italialaisten välille, mutta näin ei tosiaan tapahtunut. Nämä tekivätkin sopimuksen, jossa italialaisten motiivina oli turismista saatava raha. Elokuvan yhtenä teemana olikin paperittomat siirtolaiset ja se miten häikäilemättömästi heitä kohdellaan. Saarihan oli ilmeisesti menettänyt turisteja, koska sinne oli tullut paljon turvapaikanhakijoita ja saarella oli sen myötä paljon sotilaita. Tätä ei tosiaan kerrottu mitenkään kovin suoraan, mutta se oli pääteltävissä. Uima-altaankorjaaja puhui myös arabiaa, mitä oli vaikea huomata.

    Tulkitsin koiran tappamisen niin, että siinä Adam päätti kohdata kuoleman aivan eri tavalla kuin aiemmassa uima-allaskohtauksessa. Voi ehkä myös ajatella, että Adam meni auttamaan loukkaantunutta koiraa toisin kuin paperitonta siirtolaista uima-altaalla.

    Elokuva oli taitavasti rakennettu siinä mielessä, että vaikkei itse voisikaan kuvitella toimivansa samalla tavalla kuin elokuvan päähahmot, niin elokuvaa katsoessa kuitenkin jollain tavalla samastui tai asettui näiden päähahmojen saappaisiin ja tunsi heidän syyllisyytensä. Ehkä se liittyy vauraassa Pohjoismaassa asumiseen.

    Adamin mieheyttä käsiteltiin kohtuullisen kiinnostavasti, mutta Annan hahmo jäi keskeneräiseksi niin kuin usein naishahmojen käsittely jää. Kenties elokuvassa käsiteltiin myös jotenkin puolalaista mielenmaisemaa, mikä ei Puolaa tuntemattomalle auennut.

    VastaaPoista
  3. Niinpä - minä en hoksannut että uima-altaan korjaaja on paperiton siirtolainen. Adam puolestaan on mielestäni mustasukkaine, Kun Anna katslee arabia, hänen hento alushameensa tms. heiluu symbolisesti häne vartalonsa ympärillä ja kun Anna valmistaa jotain ruokaa tai juomaa hän katsooo arabia , niin että unohta liemen kaatamisen. onkohan vielä niin, että juuri näiden tapausten jälkeen Adam ja Anna rakastelavat fyysisesti ja Adam kenties "omistavasti".

    Itse olen vieraillut Puolassa peräti seitsemän kertaa. Jos jotain tulee mieleen miehistä , niin heissä on enemmän suomalaisten kuin esim. ruotsalaisten miesten kanssa.
    Katolisen kirkon asema taas ylläpitään naisten alistamista mm. abortin kiellon takia.

    Puola taas on ottanut eniten vastaan Ukrainan pakolaisia ja antanut sinne tosi paljon aseapua

    VastaaPoista

Lähetä kommentti