Claes Andersson: Vapaa tahto *****

 

Filosofian ja käyttäytymistieteitten opiskelijana vapaan tahdon ongelman on koko aikuisikäni kiehtonut minua. Elokuvassa kunnioittamani Claes Andersson kiteyttää ongelman viittaamalla, että rationalismin jälkiviisaudella voi näin päätellä. Mutta sitten hän jatkaa, että jo pikkulapsi vaistonvaraisesti asettuu puolustamaan pienempiä ja heikompia.


Petyin. Itse ajattelen, että lapsi on osittain jo syntyessään aiemman historian tuote ja vain vanhempien antama heikomman suojelu- ja määrätietoinen kasvatus tekee lapsesta kenties heikomman suojelijan. Lapsi on siis alusta - jo ennen syntymäänsä ja syntymästä alkaen - kokemustensa tuote.


Seuraavat kokemukset - menestymisessä ja häviämisessä - muokkaavat häntä ja toki on niin, että saadut geenit säätävät pitkälti menestymistä/häviämistä ihmisten ylläpitämässä kilpailussa.


Toki mitä enemmän ihmisellä on mahdollisuuksia ja vapauksia, sen enemmän myös vastuuta taistella typerää menestymiskilpailua vastaan.


Elokuva on hieno kertomus siitä, miten ihmisestä tulee minä, se millainen hän nyt aikuisena'

Itsen yrittänyt miettiä sitä mm. teemoilla miten minusta tuli elokuvafriikkinä, koripalloilijana, politiikassa, lastensuolijana ja politiikassa

Kommentit

  1. Harva reflektoi itseään niin raivorehellisesti kuin Claes Andersson teki! Hän ei todellakaan tarjonnut dokumentissa kiillotettua kuvaa elämästään, vaan uskalsi paljastaa pelkojaan, riippuvuuksiaan, depressiivisyyttään. Henkilökuvan lisäksi kiinnostivat tietysti hänen ajatuksensa ihmisarvosta ja heikompien puolustamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näin on. Varsinkin kirja Oton elämä on hämmästyttävä ja samaistuttava, osin fiktiivinen reflektio, missä Otto on kirjailijan, pianistin, jalkapalloilijan, poliitikon - kokonaisen ihmisen - alterego. Tärkein läheiseni sairastaa Alzheimeria. Onneksi häntä hoitavat lämpimät ja viisaat naiset, jotka kunnioittavat hänen ihmisarvoaan.

      Poista
  2. Tykkäsin dokumentista.Olen digannut Anderssonia aina, tämä filmi laajensi monitaiturin elämänkuvaa.Psykiatri, runoilija, muusikko, jalkapalloilija. Kun Andersson soitti jazzia jopa minä tykkäsin.Kun hän puhui kuolemasta, herkistyin. Masentunut tarvitsee jonkun ilon joka hetkeksi vie ajatukset muualle, mikä se sitten kenelläkin on.Suosittelen! - Heli hoitaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli. Tuntuipa tutuilta ajatuksilta ja tunteilta. Suosittelen myös kirjaa "Oton elämä" - sinä lämmin ja iloinen hoitaja, Ja varmaan tyykkäisit lyhytelokuvasta Romu-Mattila ja aunis nainen (Areena)

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä!Palataan :)- Heli hoitaja

      Poista

Lähetä kommentti