Benh Zeitlin: Beasts of the Southern Wild (2012) ****

 

Kyllähän tästä elokuvasta on pakko tykätä. Niin lumoavia kuvia 16 mm:n kameralla kuvattuna röttelöistä, luonnosta, joesta, hirviöistä, köyhistä ihmisistä en taida olla koskaan aiemmin nähnyt. Ja kuusivuotiaan Hushpuppyn ja isänsä Winkin suhdekin on niin värikäs moniulotteinen, että hipoo minun mielessäni uskottavuuden rajoja. Vaan ei häiritse, isällä ja tyttärellä on omat elämänviisautensa täydentämässä toisiaan.

Hushpuppyn mielikuvituksen logiikan ja elinolosuhteitten armottoman todellisuuden kohtaaminen eivät avaudu katsojalle turhan helposti, mutta pikkuhiljaa kuitenkin.

Pakko on myös pysähtyä miettimään, mitä ohjaaja haluaa elokuvallaan katsojille kertoa maailman nykymenosta. Silloin voisi kompastua helppoihin, ajankohtaisiin päätelmiin. Toki arvelen ohjaajan yleisesti toimivan moton tavoin: Ajattele maailmanlaajuisesti, toimi paikallisesti.

Minua lumosi todella eniten kuvaus ja luonteva siirtyminen tilanteissa eteenpäin ilman pitkitettyjä sankaritekoja. Veikkaan ja toivonkin , että Hushpuppyn kasvot, ilmeet, teot ja fantasiat tuottavat minulle kauniita unia ja pidentävät sopivasti elämääni.

Kysyn kuten ystäväni: Miksi elokuvan nimeä ei ole suomennettu?


Tänään Yle 2:lta ja Teemalta tulee kaksi elokuvaa, joista on blogiteksti tässä blogissa: Ferench Törökin 1945 ja Dome Karukosken Kielletty hedelmä 


Vielä : Ihjaajan seuraava elokuva on sijoitettu Italiaan ja kertoo Afrikasta tulleista maahanmuuttajista. Tulee mieleen rr:n vertaus Aki Kaurismäkeen, esim, Le Havreen ja Toivon tulla puolen - elokuviin




Kommentit

  1. Eipä voisi osuvammin sanoa! Elämys/kokemus, jonka jälkeen halusi olla vain hiljaa.

    VastaaPoista
  2. Olisin kyllä antanut viisi tähteä jo Leonkin perusteilla. Elokuvasta tuli mieleen Kaurismäen
    työläistrilogia: köyhien solidaarisuus, sadunomaisuus, edistysuskon kritiikki ja rivien
    välissä tuomio keskiluokan elämäntapaa kohtaan. Erityisenä parannuksena Kaurismäkeen
    oli ilmastonmuutoksen torjunnan kiireellisyyden propagointi ja lapsen filosofointi ihmisen
    ja eläinten suhteista, kuolemasta ja itseluottamuksesta. Näin elokuvan nyt toiseen kertaan
    ja kokemus oli vielä kovempi kuin ensimmäisellä kerralla. Ja vaikuttaa vielä pitkään.
    Näyttelijät ja kuvaus olivat superhienoja. Näitä pitäisi olla enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. RR täydentää osuvasti ja siten ettei voi muutta kuin yhtyä niin asiapuoleen kuin tunnekokemuksiin. Vaikka ole Afrikan ja Intian kävijä, minun on kuitenkin helpompi samaistua kotimaisiin ihan tuttuuden vuoksi.

      Kuulun taustaltani työväenluokkaan, mutta elintasoltani ja - tavoiltani keskiluokkaa, niin tuo " tuomio keskiluokan elämäntpaa kohtaa " jää askarruttamaan.

      Myös tällaisia kommentteja kuin RR tulisi olla enenemmän

      Poista
  3. Tarkoittaakohan RR keskiluokan elämäntavalla pikkuporvarillisuutta (vrt. Anna Kontulan kirja Pikkuporvarit)? En pidä itseäni pikkuporvarina, vaikka elänkin keskiluokkaisesti: vaatimattoman mukavasti. Joutaisinko siis tuomiolle?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti