Bechdelin testi

 

Sarjakuvataiteilija Alison Bechdel laati aikoinaan testin, jolla mitataan sukupuolten välistä tasa-arvoisuutta elokuvissa. Ollakseen tässä suhteessa tasa-arvoinen elokuvan on toteutettava seuraavat kolme kriteeriä


1. elokuvassa esiintyy vähintäin kaksi nimettyä naishahmoa


2. jotka juttelevat keskenään


3. jostakin muustakin kuin miehistä


Tämä ei ole tietenkään tieteellinen, mutta mielenkiintoinen testi. Muistelepa tällaisia elokuvia ja kerro konkreettisesti

Kommentit

  1. Elokuvassa Mulholland Drive (David Lynch, 2001) Betty Elms (Naomi Watts) ja Rita (Laura Harring) keskustelevat keskenään intiimisti seksistä, heidän mahdollisesta keskinäisestä seksistä.

    Elokuvassa Working Girl - tieni huipulle (Mike Nichols, 1988) Tess McGill (Melanie Griffith) ja Katharine Parker (Sigourney Weaver) keskustelevat Tessin työnkuvasta, hän on juuri saanut pestin Katherinen sihteerinä (tai as administrative assistant, ehkei tuo ihan sihteeriksi käänny; paremmin asiasta perillä olevat osaavat oikaiskoot).

    Elokuvassa Million Dollar Baby (Clint Eastwood, 2004) Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) puhuu äidilleen Earline Fitzgerald (Margo Martindale), että on ostanut tälle talon - ele, josta äiti ei pitänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos erinomaisen selkeästä vastauksesta. Itse en muista nähneeni mitään noista kolmesta, Täytyypä panna mieleen. Harvat elokuvat käsittelevä tavanomaista työtä, joten Working Girl herättää erityisesti kiinnostusta. Toivottavasti joku kertoo vielä muuista kuin jenkkielokuvista. Luulisi että tasa-arvoisissa pohjoimaissakin testin läpäiseviä on tehty

      Poista
    2. Itse en nykyään ota tuota testiä ihan noin kirjaimellisesti. Jos pitää oikein tarkkaan miettiä, oliko elokuvassa tällaista kohtausta tai jos 99 prosenttia elokuvasta on miesten välistä dialogia, niin silloin elokuva ei kyllä oikein läpäise testin henkeä.

      Mutta kätevä työkalu tuo on. Itse mietin nykyään aina lähes automaattisesti elokuvia myös tästä näkökulmasta. Testiä voi soveltaa myös niin, että kääntää asetelman päälaelleen eli vaihtaa naiset miehiin jne. Lähes kaikki elokuvat läpäisevät tämän käänteisen testin.

      Olen nähnyt tänä vuonna reilut 20 elokuvaa ja vain kolme läpäisevät testin selkeästi. Ne ovat Spencer, Tytöt tytöt tytöt ja Huonot naiset. Kaikki uusia, elokuvateatterissa nähtyjä, leffoja.

      Ehkä blogin pitäjäkin voisi raportoida nyt tästä eteenpäin ainakin jonkin aikaa, miten katsotuille elokuville käy tässä testissä?

      Poista
    3. Kyllähän sitä tulee lähes kaikkea seurattua erilaisten arvojen näkökulmasta. Tuo käänteinen "miestesti" on ällistyttävä paljastavuudessaan. Onneksi taitaa arkitodellisuus olla hieman tasa-arvoisempi kuin elokuvat, vai kuinka.
      Onhan se nyt velvollisuus, katsoa ja kertoa elokuvia myös tuon testin näkökulmasta

      Poista

Lähetä kommentti