Jouluelokuvamme

 

Turun Sanomien hieno televisioelokuvakriitikko Pekka Eronen kirjoittaa tänään aiheesta otsikolla "Jokaisen joulu on omansa" siteeraten ove Janssonia muumikirjasta Taikatalvi.


Kuinka osuikaan ideaani. Ajattelin että kertoisin itse kolmesta elokuvasta, jotka jostakin syystä voisivat olla minun jouluelokuvia. Samalla lukijat voisivat kommentoida ja kertoa omista jouluelokuvistaan.


Vahvoja mielikuvia ilman yksityiskohtia muistuu mieleen Charles Dickensin 1843 kirjoittamasta teoksesta Saiturin joulu samanniminen mustavalkoinen elokuva vuodelta 1935. Sen on ohjannut Henry Edwards ja saituria esittää vangitsevasti Sir Seymour Hicks.


En muista varmaan, mutta täytynee olla niin, että olen nähnyt sen elokuvateatterissa ehkä noin kymmenen vuoden ikäisenä ja televisiossa kymmenisen vuotta myöhemmin. En myöskään ihmettelisi, jos elokuva olisi vaikuttanut "työläisperheen kakaran" elämän- ja maailmankatsomukseen. Ehkä se ohjasi minut myös opiskelemaan filosofiaa ja varsinkin etiikkaa, miettimään oikeaa ja väärää, hyvää ja pahaa.

Toinen jouluelokuvani on vuodelta 2008 eli Mika Kaurismäen Kolme viisasta miestä. Siinä Kari Heiskanen, Timo Torikka ja Pertti Sveholm, nuoruuden ystävät selvittävät noin 50 -vuotiaina elämäänsä ja epäonnistumisiaan ihmissuhteissa - ensin niitä peitellen, mutta sitten tilanteitten pakottamana ja viinan helpottamana. Varmaan monelle tuon iän ylittäneelle miehelle kirvelevänkin osuva.

Kolmas on Kieslowskia ja Dekalogia eli kolmatta käskyä "muista pyhittää lepopäivä". Muistan että lapsuudessani sunnuntaita kutsuttiin pyhäksi tai pyhäpäiväksi. Ja kristinuskon mukaan jos jokin on pyhä niin joulu. Tarina alkaakin joulukirkosta, missä mies näkee yksinäisen naisen. Se tuo mieleen herkkiä tapauksia hänen omasta menneisyydestään. Heidän tilanteeseensa ei joulun, pyhän tai lepopäivän pyhittäminen voi vähemmän koskettaa..

Jos joulun pyhittäminen tarkoittaa täydellistä lepoa, niin tässä taksikuski toki välttää tekemästä pahaa, ja ehkä siten pelastaa ihmishengen




Kommentit

  1. Minulla ei ole mitään joulun kestosuosikkia. Se johtuu varmaan siitä, etten ehdi jouluisin tv:n ääreen, kun roolini on olla joulun keittiövastaava, ts. laitettava "kystä kyllä". Lapsena tietysti katsoin Disneyn piirrettyjä (Samu Sirkan joulutervehdys!) ja omat lapset istutin tv:n ääreen katsomaan Lumiukkoa. Mainittava on myös radiokuunnelmat, erityisesti mainio Noita Nokinenä.

    Vinkki: Areenasta voi katsoa kiinnostavan ruotsalaisen elokuvan Jouluksi kotiin. Se näyttää perhejoulun vähemmän idyllisen puolen (ja muistuttaa hienoa elokuvaa Festen), mutta lisäksi siinä on muutakin sanomaa. Jätän tekemättä juonipaljastuksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tästä jouluksi kotiin on tullut jo melkein kulunut sanonta. Itsekin olen kirjoittanut siitä jollakin kirjoittajakurssilla tarinan ja eilen taisi TS:ssa olla jonkin huonekaluliikkeen mainos, missä suositeltiin ostamaan jouluksi kotiin mööpeleitä.

      Ja tietenkin on samanniminen Jaakko Pakkasvirran dramaattinen ja surullisesti loppuva perhetarina vuodelta 1975. Festen eli Juhlat on muistaakseni ensimmäinen Dogma -periaatteella tehty tanskalainen vähitellen yhä karmaisevampia paljastuksia kertova perhetarina sekin, eikä takuulla ylläpidä sen paremmin joulun kuin muunkaan juhlan idylliä

      Ruotsalaista Jouluksi kotiin olen toki ajatellut katsovani, mutta kiitos muistutuksesta.

      Minun ollessani alle kymmenvuotias ei televisiota ollutkaan, enkä muista oikein jouluaiheisia elokuviakaan.

      Poista
    2. Katselimme täällä Lempäälässä tuon ruotsalaisen Jouluksi kotiin ja minä myös suosittelen sitä kovasti, tulee uusintana. Ehkä 15 vuotta sitten tai kauemmin televisiosta tuli jouluaikaan kolmiosaisena Selma Lagerlöfin Tie Jerusalemiin (en ole ihan varma nimestä). Sitä kaipaan aina, kun katson mitä nykyisin tv:n joulutarjonta on. Jouluelokuvien jos muidenkin haluan olevan hitaita ja että ne jäävät mieleen viipymään.
      Netflixiä en halua ottaa käyttöön. Jos tv-kanavilla ei ole mieluista tarjontaa, niin lukemista riittää aina.

      Poista
    3. Olen jo lisännyt ruotsalaisen Jouluksi kotiin loppuvuoden ohjelmaani. Muistan elokuvan Jerusalem, joka siis perustui ensimmäisen naisen eli Selma Lagerlöfin, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon samannimiseen romaaniin. Sen ohjasi tanskalainen Bille August, ja siinä yhdessä roolissa esiintyi hänen vaimonsa Pernilla August. Nämä pvat muistivaraisia tietoja..
      Kirjoista, minulla on menossa Pajtim Statovcin Bolla. Hyvinkäällä asuessamme paikallinen kehitysmaayhdistys teki yhteistyötä Kosovan albaaniyhdistyksen kanssa ja vieläkin pidän yhteyttä sen senaikaiseen puheenjohtajaan Fatoniin. Seuraavaksi tartun Marcus Tullius Ciceron minulle ajankohtaiseen De Senectute eli Vanhuudesta -kirjaan

      Poista
  2. Tarmo Kunnas on kirjoittanut kirjan uskonnoista, hän sanoi radiossa viime viikolla:
    "Pyhyyden taju" ei ole uskonnollinen ilmaus vaikka kirkko on senkin yrittänyt omia
    kuten moraalinkin.

    Ruotsalaisia elokuvia ja sarjoja on aikanaan tullut joulun aikaan. Ensiksi tuli mieleen Fanny ja
    Aleksander. Toinen, uudempi ja yllättävämpi on Viirun ja Pesosen joulu, solidaarisuuden
    ja jouluruuan ylistys. Erityisti kitjana oli poikani lapsuuden suosikki.

    Olisko Punaisessa viivassa ollut myös jouluruokailukohtaus, joka kilvoitti äänestämään
    sosialisaatteja.
    Amerikkalaiset kiiltokuvaelokuvat eivät oikein enään säväytä vaikka joskus ovatkin sitä
    tehneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen tulkinta tuo Kunnas, pyhyys, uskonto, kirkko ja moraali.
      Fanny ja Aleksander on elokuvan suurta juhlaa ja hienoyhdistelmä solidaarisuuden ja jouluruuan yhdistelmä. Enpä olisi itse muistanut punaisen viivan jouluruokailua mutta vaalit toki.
      Itse taidan tulleeni varsin vahvasti rokotetuksi niin amerikkalaisuutta kuin kiiltokuvamaisuuttakin kohtaan. Toki kunnioita antiikin kestäviä arvoja totuutta, hyvyyttä ja kauneutta

      Poista

Lähetä kommentti