Satujen lumous
Tänään 21.5. voi katsoa Teemalta Charles Laughtoni ainoa, mutta sitäkin mestarilliemman mustavalkoisen ohjauksen Räsynukke vuodelta 1955. Siinä ovat vastakkain rakkaus ja viha, hyvä ja paha, hirviö ja ja hyvä haltija, ehkäpä jopa Vanha ja Uusi testmentti. Ainakin elokuva tuo varmasti mieleen Hannu ja Kerttu -sadun ja sitä kautta Bruno Bettelheimin kirjan Satujen lumous
Vuonna 1975 ilmestyi Bruno Bettelheimin kirja Satujen lumous. Siinä kerrotaan esimerkkien avulla, miten sadut opettavat lapsia itsenäisyyteen ja kasvuun. Tekijä analysoi lähinnä psykoanalyyttisesti eri satujen kasvua tukevia aineksia.
En nyt jaksa muistaa onko dokumentissa H.C. Andersen ja satujen synty elokuvassa analysoitu Lumikuningatar, Todellinen prinsessa ja Pieni merenneito mukana Satujen lumous -kirjassa, mutta ihmettelisin ellei ole.
No joka tapatauksessa elokuvadokumentissa niitä analysoidaan myös heijastamalla niitten tarinoita Andersenin omaan elämään ja Tanskan historiaan.
Minulle luettiin lapsena Tuhannen ja yhden yön satuja, Grimin kauneimpia ja Suomen kansan satuja. Lähes ulkoa muistan vieläkin ensinmainituista teoksesta sadun Nuori kuningas Agib, ja olen miettinyt sen merkitystä elämässäni. Jos yksinkertaistaa niin Agib oppi erehdyksistään ja oli myöhemmin viisas hallitsija. Ehkä minäkin jostain erehdyksestä olen oppinut, mutta varmasti en kaikista.
P.S. Pystyin ja jaksoin juuri ja juuri katsomaan tämän lyhytdokumentin silmälaseihini asennetun pleksin avulla, mikä lieventää kahtena näkemistä.
Todellinen prinsessa |
Yksi lempisaduistani oli Elsa Beskowin kirjoittama ja Kirsi Kunnaksen suomentama Riti, Rati, Ralla ja jättiläinen Pölväs-Tölväs. Siinä neuvokkaat tytöt voittavat yhdessä pahan jättiläisen. Osoittaakohan lempisatuni varhaista taipumusta feminismiin?
VastaaPoistaSatu oli yhdessä Aarteiden kirja -satukirjassa. Opin lukemaan ennen kouluikää, ja tuo kirjasarja on kirjaimellisesti puhki luettu.
Parane pian tai kaikessa rauhassa!
Turussa on Samppalinnan koulun edessä Itäisellä Pitkäkadulla Simo Heleniuksen (s.1942) hellyttävä veistos Ahkerat lukutoukat, missä kolme lasta lukevat kirjaa puhki. Sen virallinen nimi saattaakin olla Kirjatoukat. Erityisen osuvaksi vuonna 1975 pystytetyn veistoksen tekee tuon koulun erityisyys oppimisvaikeuksista yms. kärsivien opinahjona.. Tuossa assosiaatio nieltä lämmittäväst' viestisi "puhki luetusta".
PoistaItse olen toiminut ns. epäsosiaalisten poikien kasvattajana ja opttajana, ja yritän aina katsella maailman menoa vaikeuksiin joutuneitten ihmisten kannalta. Nyt olen sattumoisin tutustunut mainitun koulun eläkkeellä olevaan opettajana ja hänen entiseen oppilaaseensa.
Nuori kuningas Agib sadun voi lukea kuvineen haulla Kuningas Agib ja taikahevonen. Että tällaisia mieleenjuolahduksia Ruotsalaisuuden päivänä, mitä "pakkoruotsimieliset" eivät ymmärrä. Siksipä nostin itse tänään lipun salkoon